Foto: F64

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) pieprasīto informāciju sniedz "lielos apjomos" un "kilogramos", trešdien, 16. janvārī, Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas deputātiem teica uzņēmuma pagaidu valdes priekšsēdētājs Anrijs Matīss.

Pēc pagaidu valdes priekšsēdētāja amatā pavadīta mēneša Matīss atzīmēja, ka ir izanalizēti trīs līgumi, kurus izmeklē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Šobrīd turpinās līgumu auditēšana, bet pagaidu valde drīzumā plāno vienoties par piegādātājam piemērojamajiem naudas sodiem par novēloto un nenotikušo transportlīdzekļu piegādāšanu. Soda naudas apmērs būs ap sešiem miljoniem eiro.

Matīss pastāstīja, ka "Rīgas satiksme" regulāri KNAB sniedz izmeklētāju pieprasīto informāciju "lielos apjomos" un pat "kilogramos".

Raksturojot "Rīgas satiksmes" finanšu situāciju, Matīss norādīja uz "piesardzīgajām bankām". Ar vairākām no tām ir notikušas tikšanās. "Kreditoriem notiekošais šķiet absolūti nenormāls un viņi var pieprasīt mums atgriezt visu kredītos piešķirto naudu. Pagaidām mums to ir izdevies novērst un neviens aizdevējs to pieprasījis nav," teica Matīss. Kopumā "Rīgas satiksme" ir aizņēmusies aptuveni 230 miljonus eiro.

"Mums ir rūpīgi jāstrādā, lai nodrošinātu finanšu plūsmu," pauda pagaidu valdes priekšsēdētājs. Drīzumā gaidāmas tikšanās arī ar citiem finanšu sadarbības partneriem.

Viesturs Zeps (LA) prasīja Matīsam īsi raksturot finanšu stāvokli. "Nav tāds termins "kritisks" vai "slikts", bet labs tas nav," teica Matīss.

Uzņēmuma izaugsmi Matīss cer nodrošināt ar jaunu pakalpojumu piedāvāšanu, piemēram, ieviešot Pierīgas maršrutus. Notikušas arī sarunas par divu zonu biļetēm, "Park and ride" sistēmas pilnveidošanas, kā arī elektronisko tablo ieviešanu pieturvietās. Šādi pakalpojumi ļautu uzņēmumam kāpināt ienākumus, prognozēja Matīss. "Gatavojot šī gada budžetu, jādomā ne tikai par izdevumu samazināšanas jautājumiem, bet arī nākotni," teica Matīss, piebilstot, ka šā gada dotācija uzņēmuma nepārsniegs pērn atvēlētos aptuveni 120 miljonus eiro.

"Ernst & Young" veiktais audits par "Rīgas satiksmi" būs pieejams februārī, pauda Matīss. Tajā būs izvērtēta arī "Rīgas acs" un "Rīgas kartes" darbība. Pēc tam "Rīgas satiksme" varētu veikt arī funkcionālo auditu.

Pagaidu valdes priekšsēdētājs deputātus brīdināja, ka viņam amatā jau drīzumā nāksies pieņemt arī dažādus sāpīgus lēmumus, tostarp par "Rīgas satiksmes" finanšu jautājumiem. Viņš arīdzan redz iespējas, kā atslogot uzņēmuma administratīvo aparātu.

Atbildot uz deputāta Viļņa Ķirša (V) jautājumu par iepriekšējā valdes priekšsēdētāja Leona Bemhena darbu, Matīss pauda, ka atradis vairākas nepilnības uzņēmuma pārvaldībā, kas ļāva notikt korupcijai.

Skanstes tramvaja projektu "Rīgas satiksme" īstenos tikai tad, ja būs pieejams Eiropas Savienības finansējums, pastāstīja Matīss. Auditori šobrīd izvērtē projektēšanas iepirkumu. Ziņots, ka Centrālā finanšu un līgumu aģentūra šim projektam ir apturējusi Eiropas līdzfinansējumu.

Matīss neizslēdza iespēju, ka varētu kandidēt arī uz pastāvīgā valdes priekšsēdētāja amatu. Taču šobrīd ir pāragri prognozēt, vai viņš pieteiksies šādā konkursā. Šī brīža līgums Matīsam ir spēkā līdz brīdim, kad tiks izveidota pastāvīgā valde.

Savukārt pagaidu valdes locekļi Edmunds Zivtiņš un Jānis Geduševs apliecinājuši Matīsam, ka nav piedalījušies koruptīvo līgumu slēgšanā.

Opozīcijas deputāts Viesturs Zeps (LA) ierosināja atbalstīt viņa sagatavotu lēmumprojektu, kas paredz "Rīgas satiksmes" kapitāldaļu turētāja pārstāvim Ušakovom katru ceturksni ziņot deputātiem par uzņēmuma modernizācijas projektiem un to ieviešanu. Ušakovs ierosināja šo lēmumprojektu papildināt ar atskaiti par situāciju uzņēmumu kopumā, kā arī mudināja atskaitīties ielūgt arī "Rīgas satiksmes" vadību. Deputāti šādu scenāriju atbalstīja.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis kriminālprocesu saistībā ar trim RS veiktajiem iepirkumiem. Tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Viens no tiem ir RS 2016. gada zemās grīdas tramvaju iepirkums, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, informēja KNAB. Šī iepirkuma rezultātā tika noslēgts līgums starp RS un Čehu uzņēmumu "Škoda Transportation" par 20 zemās grīdas tramvaju piegādi.

Otrs ir 2013. gada RS rīkots iepirkums par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro. Šajā iepirkumā uzvarēja Čehijas uzņēmums "Škoda Electric", saņemot tiesības piegādāt 125 trolejbusus.

Trešais iepirkums ir 2013. gadā RS veiktais iepirkums par autobusu piegādi 75 808 297 eiro apmērā. Tajā uzvarējis Polijas uzņēmums "Solaris Bus&Coach" un tas paredz Rīgai piegādāt 175 jaunus autobusus, visu piegādi noslēdzot 2019.gadā.

Reaģējot uz KNAB operatīvajām darbībām, visi pieci RS valdes locekļi iesniedza Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) atlūgumus. Tikmēr Ušakovs iecēlis pagaidu valdi četru cilvēku sastāvā. Pagaidu valdi vada Matīss, kā arī tajā iekļauti RS darbinieki Edmunds Zivtiņš, Jānis Geduševs un bijušais Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktora pienākumu izpildītājs Armands Krūze.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa decembra sākumā sešām no septiņām šajā lietā aizdomās turētajām personām kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Pēc astoņu dienu apcietinājuma atbrīvots tika ilggadējais partijas "Gods kalpot Rīgai" biedrs, uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks. Savukārt apcietināti joprojām ir bijušais RS vadītājs Leons Bemhens un infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, "Škoda Transportation" amatpersona Vladislavs Kozaks, citos kriminālprocesos figurējošais uzņēmējs Māris Martinsons un uzņēmējs Edgars Teterovskis.

Teterovska dzīvesbiedrei un Kozaka savulaik vadītā, nu jau likvidētā uzņēmuma "Tram Servis Riga" valdes loceklei Elīnai Kokinai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!