Foto: LETA

Metāla konstrukciju montāžas darbu vadītājs Zolitūdes "Maximā" oficiāli algā saņēmis nepilnus sešus latus mēnesī, bet objektā nekad nav parādījies, vēsta LTV raidījums "de facto.

Lai noformētu dokumentus, speciālista vārdu bez saskaņošanas izmantoja par darbiem atbildīgais apakšuzņēmējs, kurš arī viltoja viņa parakstu.

Marta sākumā policija paziņoja, ka saistībā ar Zolitūdes traģēdiju sodīta pirmā persona. Tika izpausta informācija, ka sodītais ir vīrietis, kuram pāri 60, viņš vairākos būvniecības dokumentos viltojis parakstu, vainu atzinis un naudu samaksājis.

Kā noskaidroja "de facto", par paraksta viltošanu policijā vērsās viens no būvdarbu vadītājiem Andrejs Kuļešovs. Viņš apgalvoja, ka objektā nekad nav strādājis. Kuļešova uzvārdu bez viņa piekrišanas izmantojuši bijušie sadarbības partneri no firmas "Monce".

Par to Kuļešovs informējis arī Būvinženieru savienībai, kurai rakstījis, ka no 2011.gada janvāra līdz aprīlim, kad "Monce" veica metālkonstrukciju montāžas darbus Zolitūdes objektā, saskaņā ar VSAA izziņu viņi uzskaitījuši Kuļešovam mēneša darba algu 5,95 latu apmērā. Tomēr pat šo summu viņš neesot saņēmis.

Par to, ka it kā piedalījies Zolitūdes objekta būvniecībā viņš uzzinājis vien no plašsaziņas līdzekļiem. Kuļešovs piezvanījis "Monce" un tās darbinieki apstiprināja, ka izmantojuši speciālista uzvārdu, lai noformētu dokumentus.

"Maximas" metāla konstrukciju likšanu pasūtīja "RE&RE" apakšuzņēmumam "Vikom", bet tas nezināmu apstākļu dēļ noslēdza līgumu ar jau pieminēto firmu "Monce", ziņo "de facto".

Sodītais ir "Monce" īpašnieks un valdes loceklis Viktors Ivanovs, secina raidījums.

Par nepieļaujamu konstrukciju montāžu bez sertificēta vadītāja klātbūtnes uzskata būvkonstruktors Aldis Grasmanis, kurš pēc "RE&RE" pasūtījuma veica Zolitūdes projekta ekspertīzi, kurā atklāja nepareizi aprēķinātas slodzes. Ja konstrukciju montāža notikusi bez sertificēta speciālista klātbūtnes, tad "notikusi nosacīti pretlikumīga darbība, montāža nav veikta atbilstoši likumdošanai."

Ģenerāluzņēmējs "RE&RE", kas iepriekš sniedzis atbildes uz medijus interesējošiem jautājumiem par Zolitūdes projektu, atteicis "de facto" atbildēt, vai tiešām neviens nepamanīja, ka norādītais būvdarbu vadītājs objektā neatrodas un vai tiešām nevienam neradās aizdomas par parakstu viltošanu.

Policija skaidro, ka dokumentu viltotājs sodīts kā pirmais, lai nenovilcinātu visas lietas izmeklēšanu un ņemot vērā, ka konkrētais nodarījums pēc Krimināllikuma kvalificējams kā mazāk smags.
Vīrietim piemērots prokurora noteikts sods - 1920 eiro. Šis sods neizslēdz vainīgo saukt pie atbildības arī par citiem nodarījumiem, ja tādi tiks atklāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!