Foto: LETA

Administratīvajā rajona tiesā ir ierosinātas sešas lietas pēc mazumtirdzniecības uzņēmuma SIA "Maxima Latvija" pieteikumiem saistībā ar Valsts darba inspekcijas (VDI) lēmumiem par "Maxima" sabrukšanu Zolitūdē, norādīja tiesā.

Kā paskaidroja tiesā, "Maxima" bija iesniegusi sešus pieteikumus pret VDI saistībā ar traģēdiju Zolitūdē un tie visi tiesā tika saņemti 11.septembrī. Tagad lietas ir ierosinātas, un ir dots laiks paskaidrojumu sniegšanai. Pagaidām nav zināms, vai visas lietas tiks apvienotas.

Iepriekš "Maxima" norādīja, ka tā pārsūdzēs VDI lēmumu noraidīt sūdzību par izmeklēšanā Zolitūdē secināto. "Maxima" pārstāvis Jānis Beseris toreiz norādīja, ka VDI sagatavotais akts tika pārsūdzēts VDI direktoram, kurš "Maxima Latvija" sūdzību ir noraidījis un lēmis, ka akts ir atstājams spēkā. Iepriekš jau vēstīts, ka "Maxima Latvija" nepiekrīt aktā norādīto apstākļu izklāstam un normatīvo aktu interpretācijai, tādēļ uzņēmums VDI sastādīto aktu apstrīdēja likumā noteiktajā kārtībā.

Vienlaikus "Maxima" piekrīt, ka atsevišķi VDI atzinumā norādītie jautājumi uzņēmumam būtu jāpilnveido, un uzņēmums tos jau ir ņēmis vērā. Kopš šī gada sākuma uzņēmums saskaņā ar pārmaiņu plānu strādā pie jautājumiem, kas saistīti ar darbinieku darba apstākļu uzlabošanu, kā arī zināšanu un praktisko spēju rīkoties uzlabošanas ugunsdrošības trauksmes un citās krīzes situācijās.

Konsultējoties arī ar Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienestu, ir pārskatīta darba drošības un ugunsdrošības dokumentācija un mainīta rīcības kārtība ugunsdrošības trauksmes gadījumā. Noskanot ugunsdrošības signalizācijai, evakuācija tiek veikta nekavējoties.

Tāpat, kā normatīvajos aktos noteikts, visos veikalos darbiniekiem ir veiktas ne vien teorētiskās, bet arī praktiskās ugunsdrošības mācības un tiek veiktas atkārotas darba drošības instruktāžas.

"Kopumā darba drošības jautājumu un darba apstākļu pilnveidošanā šogad plānots investēt vairāk nekā 1,4 miljonus eiro," iepriekš atzīmēja "Maxima Latvija" pārstāvis.

Kā ziņots, VDI ir izvērtējusi un nolēmusi noraidīt "Maxima Latvija" sūdzību, kurā tiek apstrīdēti inspekcijas secinājumi izmeklēšanā par uzņēmuma darbinieka - kasiera - bojāeju traģēdijā Zolitūdē. VDI lēmumā teikts, ka sūdzības izvērtēšanas laikā nav konstatēts pamats apmierināt "Maxima Latvija" lūgumu apturēt inspekcijas sagatavoto administratīvo aktu un atzīt, ka nelaimes gadījums nav darba vides faktoru iedarbības rezultāts.

Akts ir atzīstams par tiesisku, secinājusi VDI.

Kā ziņots, pērn 21.novembrī Zolitūdē, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Tikmēr "Maxima Latvija" apgrozījums pērn sasniedzis 673,47 miljonus eiro, kas ir par 5,1% vairāk nekā 2012.gadā, kad apgrozījums bija 640,81 miljons eiro. Tikmēr par 13% sarukusi uzņēmuma peļņa - no 20,4 miljoniem eiro 2012.gadā līdz 17,74 miljoniem eiro 2013.gadā.

Bet 2014.gada pirmās puses "Maxima Latvija" apgrozījuma rādītāji no tā paša perioda apgrozījuma rādītājiem 2013.gadā atpaliek par aptuveni 1%. Tiesa, cik daudz tas ir naudas izteiksmē, Beseris neatklāja.

"Maxima Latvija" dibināta 2000.gada 29.novembrī. Kompānijas pamatkapitāls ir 4,91 miljons eiro. "Maxima Latvija" mātesuzņēmums ir Lietuvā reģistrētais "Vilniaus Prekyba UAB", kura mātesuzņēmums savukārt ir Nīderlandē reģistrētais "Lincoln Land Erste B.V.".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!