Foto: Valsts kanceleja
Zolitūdes veikala "Maxima" traģēdija ir daudzu neaizsargātu cilvēku slepkavība, par kuru vainīgajiem ir jāsaņem sods, sestdien Latvijas televīzijā sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

"Šis ir gadījums, kad ir jāsauc skaidri, tā ir milzīga skaita neaizsargātu cilvēku slepkavība. Tā arī attiecīgu būtu jārīkojas," prezidents vārdos sestdien bija skarbs, sakot, ka te nevar būt runa par negadījumu, jo daba vai kādi ārējie spēki pie notikušā nav vainojami. Bērziņš intervijā sacīja, ka daudz kas ir jāmaina pamatos, jo pasaulē pēc šādām traģēdijām neskaita zīmogus un parakstus, bet tieši atbildīgās personas, kuras ir parakstījušās. Atbildīgās personas, kuras ir parakstījušās, nokļūst izmeklēšanas izolatorā. Tas būtu arī ļoti vēlams šeit pie mums," sacīja Bērziņš.

Bērziņš sacīja, ka jāpiesaista neatkarīgi eksperti no ārvalstīm, kuri nav saistīti ar Latvijas būvniecību. Viņš sacīja, ka uzskata mūsu celtniekus par profesionāliem, tomēr šīs traģēdijas izmeklēšanā ir jāiesaista neatkarīga ekspertīze no ārvalstīm. "Tur nevar neko pārmest ārējiem spēkiem, tā ir mūsu pašu ilgi krātā nelaime, kas ir realizējusies ar tik briesmīgām sekām," norādīja Bērziņš.

Nebūtu pieļaujams, ka notikušā izmeklēšana ieilgst. "Pēc pusgada tās aizstāvības būs tādas uztaisītas, ka liksies-visi ir svētāki par enģeļiem," sacīja prezidents, aicinot arī izmeklēšanā iesaistīt ārvalstu ekspertus un lietu šķetināt raiti.

Prezidents piekrīt tai versijai, ka tur nav viena konkrēta lieta, bet lietu ķēde, kas ir krājusies gadiem un realizējusies tādā rezultātā. Viņš norāda, ka līdzīga situācija ir arī citās jomās, piemēram, ar drošību uz ceļiem, uzņēmumu bankrotiem utml.

Viņš uzskata, ka atbildīgo ir ļoti daudz, un izteica cerību, ka vēlētāji novērtēs un beigsies šis "politiskais bizness". "Tā tas turpināties nedrīkst. Mums ir tikai viena demokrātijas puse – tiesības, atbildības nav," viņš teica.

Kā vienīgo pozitīvo šajā notikumā Bērziņš saskatīja cilvēku vienotību. "Skaidri parādījās, ka Latvijas cilvēki ir vienoti".

Prezidents aicināja sēru dienas izmantot, lai pārvarētu bezspēcības sajūtu un sāktu rīkoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!