Foto: AFI
Glābēju rīcība un lēmumi, dodoties iekšā sagruvušajā lielveikala ēkā, lai glābtu cilvēkus, nav nosodāma, - citādāk cilvēkus izglābt nevar. Lai labāk nodrošinātu gatavību šādiem negadījumiem, valstī pietrūkst lielu poligonu, kur varētu šādus nelaimes gadījumu treniņus modelēt, portālam "Delfi" sacīja  bijušais Valsts glābšanas un ugunsdzēsības dienesta (VUGD) vadītājs un ugunsdzēsības un civilās aizsardzības koledžas direktors Ainārs Pencis.

"Būtu grūti savādāk nodrošināt glābšanas darbus, redziet, nevar izglābt cilvēkus, neejot sabrukušajā ēkā viņiem pakaļ," uzsvēra Pencis.

"Grūti pateikt, ka kāds par to būtu īpaši atbildīgs. Pieļauju, ka lēmumu doties iekšā ēkā zem sagruvušā jumta pieņēma bojā gājušais glābējs Vilnis Šteinītis, tas bija viņa atbildības rajons," norādīja Pencis. 

"Vai mums ir nodrošinātas apmācības, lai šādiem nelaimes gadījumiem kvalitatīvi nodrošinātos? Darām cik varam, bet kopumā pietrūkst valsts finansējums. Mums koledžā ir treniņi, taču ir nepieciešami valsts līmeņa poligoni, lai varētu simulācijās imitēt šādus nopietnus traģēdijas scenārijus. Mums šādiem poligoniem ir bijušu projekti, taču tie ir dārgi, un finansējums valdībā tiem nav atradies," rezumēja Pencis.

Jau vēstīts, ka ceturtdien vakarā veikala "Maxima" ēkai iegruvis jumts. Traģēdijā līdz piektdienas plkst 13.55 gājuši bojā 33 cilvēki, starp kuriem arī vairāki glābēji.

Vairāki glābēji guvuši smagas traumas, brīdī, kad meklēja cietušos veikalā. VUGD aicina sabiedrību nedrūzmēties notikuma vietā, netraucēt glābējiem un mediķiem.

Par notikušo ir sākts kriminālprocess. Pēc pulksten 18 ceturtdienas vakarā Rīgā, Zolitūdē veikalā "Maxima" iebruka jumts. Vēlāk veikalā notika vēl viens iegruvums.

Zināms, ka traģēdijā gājuši bojā vairāki desmiti cilvēku un liels ir arī cietušo skaits.

Notikuma vietā strādā liels skaits glābēju, mediķu un policistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!