Foto: LETA
Divi Lielbritānijas pilsoņi, "airBaltic" piloti, britu raidsabiedrībai BBC izstāstījuši savu pārdzīvojumu, kā neticami izglābušies no sagruvušā Zolitūdes "Maxima" lielveikala.

Lielbritānijas pilsonis un "airBaltic" pilots Pols Tribls britu raidsabiedrībai BBC izstāstījis, kā kopā ar savu kolēģi Elizabeti izglābies no sagruvušās "Maxima" ēkas.

"Ar savu partneri Elizabeti devāmies vakarā iepirkties. Stāvējām pie tualetes ruļļu sekcijas, kad pēkšņi dzirdēju skaļu blīkšķi, netālu no mums nokrita atdalījies betona gabals. Viss izklausījās pēc eksplozijas," stāstījis Pols.

"Tad izdzisa gaismas, mēs tikām ieskauti tumsā," stāstījis Lielbritānijas pilsonis.

"Pie zemes aiz pleca mani piespieda kāda plauktu konstrukcija. Tomēr spējām piecelties kājās un atrast izeju - veikalu mēs pārzinājām ļoti labi. Taču tad, ceļā uz izeju, mūsu priekšā nokrita gaisa kondicionieris, uzreiz mainījām savu virzienu, cenšoties atrast citu izeju," savu pārdzīvojumu klāstījis Pols.

"No jumta aumaļām gāzās ūdens. Devāmies uz veikala aizmugurējo daļu, veikala produktu plauktu ejās bija izmētāti produkti, starp produktiem gulēja cilvēki," traģisko negadījumu atstāstījis "airBaltic" pilots. 

Visbeidzot Pols ar Elizabeti nokļuvuši veikala aizmugurējā daļā pie produktu iekraušanas izejas, kur atradās arī pēdējā cilvēku grupa, kurai izdevās izbēgt no gruvešiem.

"Veikals bija pārpildīts.. kad ieradāmies, tad nācās lūgt tehniskajiem darbiniekiem, lai mums nodrošina iepirkuma grozus - veikalā esošie visi bijuši jau aizņemti," rezumējis Pols.

"No savas atmiņas nevaru izslēgt to milzīgo smilšu un ūdens daudzumu, kas ielūza veikalā līdz ar griestu sabrukšanu. Ūdens apjoms bija iespaidīgs, iespējams, tieši tas kopā ar lielo smilšu apmēru bija jumta konstrukcijas vājais punkts," domā nelaimes gadījumu pārdzīvojušais Pols.

Jau vēstīts, ka ceturtdien vakarā veikala "Maxima" ēkai iegruvis jumts. Traģēdijā līdz piektdienas plkst 13.55 gājuši bojā 33 cilvēki, starp kuriem arī vairāki glābēji.

Vairāki glābēji guvuši smagas traumas, brīdī, kad meklēja cietušos veikalā. VUGD aicina sabiedrību nedrūzmēties notikuma vietā, netraucēt glābējiem un mediķiem.

Par notikušo ir sākts kriminālprocess. Pēc pulksten 18 ceturtdienas vakarā Rīgā, Zolitūdē veikalā "Maxima" iebruka jumts. Vēlāk veikalā notika vēl viens iegruvums.

Zināms, ka traģēdijā gājuši bojā vairāki desmiti cilvēku un liels ir arī cietušo skaits.

Notikuma vietā strādā liels skaits glābēju, mediķu un policistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!