Foto: Valsts policija

Nākamnedēļ Zolitūdē traģēdijas notikuma vietā tiks rīkots otrais vērienīgais eksperiments, kas nepieciešams, lai noskaidrotu precīzus traģēdijas cēloņus, portālu "Delfi" informē Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Policija gan pagaidām nemin precīzu eksperimenta norises dienu, jo tā būs atkarīga no meteoroloģiskajiem un citiem apstākļiem. Dedzināšana varētu notikt 27. vai 28.maijā.

Sadovskis norāda, ka turpinās aktīva izmeklēšana Zolitūdes traģēdijas lietā, taču precīzu notikušā cēloņu noskaidrošanai ir jāveic dažādi eksperimenti, kas ekspertiem parādīs, kādā stāvoklī atradās sabrukušās ēkas daļas traģēdijas dienā.

Pirmais eksperiments aizritēja aprīlī, kad tika radīti apstākļi, kas lika iebrukt vienai no iepriekš nesabrukušajām jumta konstrukcijām, savukārt nākamnedēļ notiks otrais eksperiments, kura laikā tiks dedzinātas nesabrukušās jumta konstrukcijas.

Otrais eksperiments nepieciešams, lai izpētītu, kā uguns varējis ietekmēt jumta stiprību, jo aptuveni divus gadus pirms traģēdijas uz "Maxima" jumta bija izcēlies ugunsgrēks.

Kopš traģēdijas ir pagājis pusgads un pašlaik kriminālprocesā par cietušajiem atzīti 103 bojā gājušo tuvinieki, 51 cietušais, kurš traģēdijā guvis ievainojumus un 40 personas, kurām nodarīts materiālais vai morālais kaitējums.

Kā vēstīts aprīlī notikušā eksperimenta laikā uz novembrī sagruvušā lielveikala jumta tika izvietots baseins, kas pamazām tika piepildīts ar ūdeni, un jau pēc neilga laika bija vērojamas deformācijas. "Nāves ēna virs cilvēku galvām bija ilgu laiku," secināja Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins.

Jau vēstīts, ka līdz šā gada beigām policija varētu saņemt slēdzienus un gada otrajā pusē varētu izvirzīt apsūdzības aizdomās turētajām personām. Par šīm aizdomās turamajām personām policija varētu tikt skaidrībā līdz maijam.

Pērnā gada novembrī zem "Maxima" drupām Zolitūdē dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Tā atzīta par lielāko traģēdiju Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!