Skanstes ielas dārziņu īpašnieki kārtējo reizi ir izplatījuši paziņojumu, kurā pauž savu neapmierinātību ar uzsākto jaunās sporta halles celtniecību.
“3. septembrī SIA “Multihalle” uzsāka Skanstes ielas rajona augļu dārzu masveida izciršanu. Zem motorzāģu asmeņiem krīt simtiem lielu ābeļu, bumbieru un plūmju, zemi klāj nenovāktie augļi. Cirtējus neuztrauc, ka augļu dārzus iznīcina tieši ražas laikā, neļaujot dārzkopjiem novākt sava darba augļus”, teikts dārziņu kooperatīva paziņojumā.

Ļoti iespējams, ka dārziņu īpašnieki ne vienmēr izlasa, to, ko paraksta, taču viņiem nav juridisku tiesību uz dārziņu turpmāku apsaimniekošanu, sarunā ar “Delfi” atzina SIA “Multihalle” izpilddirektors Vilnis Baltiņš, piebilstot, ka viņi katru gadu paraksta nomas līgumu ar pašvaldību, kas paredz apbūves gadījumā šīs īres tiesības anulēt, neizmaksājot nekādu kompensāciju.

Pagaidām SIA “Multihalle” ir apguvusi četrus hektārus no dārziņu teritorijas. Pēc Baltiņa teiktā, tas ir minimums, lai janvārī pilnvērtīgi varētu sākties halles celtniecība. Turklāt, viņš arī uzsvēra, ka minētos četrus hektārus apsaimniekoja salīdzinoši maz cilvēku. “ Tā tas dzīvē notiek, kādam vienmēr nākas ciest”, viņš piekrita.

Uz “Delfi” jautājumu, kāpēc celtniecību nevarēja sākt pēc ražas novākšanas, Baltiņš skaidroja, ka dārziņu teritorijā grunts līmenis ir 80 – 90 centimetru virs jūras līmeņa, kas nozīmē, ka spēcīga lietus gadījumā ūdens līmenis dārziņu teritorijā nostātos līdz ar zemi. Šādā gadījumā to apgūt būtu krietni vien sarežģītāk.

Dārziņu īpašnieki vēstulē ir arī satraukti, ka joprojām vairāk nekā puse dārzkopju nav saņēmuši SIA “Multihalles” solītās kompensācijas 200 latu apmērā. Turklāt, viņuprāt, šī nauda ir krietni par mazu, lai varētu iekopt jaunu dārzu.

Baltiņš apstiprināja, ka nauda patiešām pagaidām ir izmaksāta tikai daļai zemes īpašnieku, jo tā ir birokrātiska procedūra, kas tik ātri uz priekšu nevirzās. Taču viņš solīja laika gaitā izmaksāt kompensāciju visiem, aptuveni 1000 dārzkopjiem. “Patiesībā, tā ir akcionāru [Multihalles] labās gribas izrādīšana, ka tiek izmaksātas kompensācijas, jo juridiski tas nebūtu jādara”, norādīja Baltiņš, piebilstot, ka sākotnēji, kad SIA “Multihalle” apņēmās maksāt kompensācijas, Rīgas dome šo solījumu iekļāva savos noteikumos, lai kompānija neatteiktos no saviem vārdiem.

Uz jautājumu, kāpēc netika izvērtēta katra dārziņa vērtība un individuāli noteikts kompensācijas apjoms, Baltiņš atbildēja, ka tas būtu pārāk sarežģīti – veidot vairāku cilvēku komisiju, kas ar to nodarbotos un nez vai varētu norādīt, kuram ir slikti, kuram labi iekopts dārzs. Turklāt daudzi no tiek ir tādi, kuru īpašniekiem varētu uzlikt sodu par teritorijas piesārņošanu.

“ “Multihalle” par apmēram 4 hektāru augļu dārzu izciršanu ir samaksājusi Rīgas budžetā kā apstādījumu atjaunošanas vērtību niecīgu summu - apmēram Ls 3000. Ja atceramies, ka vienas liepiņas iestādīšana Rīgas centrā izmaksāja Ls 200, tad par šo naudu varēs iestādīt 15 liepiņas....” retoriski tiek vaicāts kooperatīva paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!