Foto: LETA
Otrdien, 15.jūlijā, valdība vienojusies par rudenī gaidāmās pensiju apmēra pārskatīšanas kārtību.

Atbilstoši Saeimas pieņemtajam likumam šā gada 1.oktobrī tiks pārskatītas pensijas vai to daļas, kuru apmērs nepārsniedz 285 eiro mēnesī. Šis nosacījums gan neattieksies uz politiski represētajiem, kā arī pirmās grupas invalīdiem un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidācijā iesaistītajām personām, kam pensijas tiks indeksētas pilnā apmērā.

Otrdien valdībā pieņemtie noteikumi regulē kārtību, kā aprēķina pensiju indeksācijā piemērojamos indeksus, kā arī pašu pensiju pārskatīšanas procesu.

Līdz 15.jūlija Ministru kabineta (MK) lēmumam, indeksējot pensijas, kā būtiskākais tika ņemts vērā patēriņa cenu indekss. Valdības pieņemtā jaunā kārtība nozīmē, ka būtiska loma pensiju indeksācijā būs arī personu sociālās apdrošināšanas iemaksām.

Labklājības ministrijas iepriekš sagatavotās aplēses liecina, ka pēc šā gada oktobrī paredzētās indeksācijas pensiju un pabalstu apmērs pieaugs par 4,12 eiro līdz 15,68 eiro mēnesī.

Iepriekš pensijas indeksēja 2013.gada 1.septembrī, pensijām, kas nepārsniedza 200 latus (285 eiro), piemērojot indeksu 1,04.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!