Foto: F64
Veicot SIA "Mālpils piensaimnieks" katlu mājas remontdarbus, Sudas upē ieplūdis mazuts, un piesārņojumu uzdots likvidēt uzņēmumam, portālu "Delfi" informēja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Ņikitina.

VVD norāda, ka avārija pienotavas katlu mājā notikusi strādnieku neuzmanīgas rīcības rezultātā. Naftas produkti nonākuši pienotavas attīrīšanas iekārtās un plūduši uz upi.  

Upes attīrīšanas darbus uzdots veikt "Mālpils piensaimniekam".

Par vides avāriju Mālpils pašvaldībai ziņojuši vietējie iedzīvotāji. Valsts vides dienesta (VVD) Lielrīgas reģionālā vides pārvalde (Lielrīgas RVP) uzsākusi administratīvo lietvedību par upes piesārņošanu un negadījuma neziņošanu atbildīgajiem dienestiem.

Pēc VVD teiktā, pārbaudes brīdī "Mālpils piensaimnieks" direktors informējis, ka mazuta sūkņu telpā šā gada 30. jūnijā tika mainīti filtri, un tā kā mazuta sūkņu telpa ir tehniski saistīta ar notekūdeņu attīrīšanas iekārtām, tad mazuts ir nonācis attīrīšanas iekārtās ar izvadi Sudas upē.

Pienotavas vadība VVD Lielrīgas RVP informēja, ka Sudas upē varētu būt nonākuši aptuveni 100 litri mazuta - mazuts sastājies upes krastos, kā arī nosēdies tās gultnē.

VVD Lielrīgas RVP uzdevis "Mālpils piensaimnieks" savākt piesārņojumu un bīstamos atkritumus nodot attiecīgajam atkritumu apsaimniekotājam.

Pēc VVD speciālistu domām, šis piesārņojums ir būtisks un atstās sekas uz upes ekosistēmu, tāpēc Sudas upes zivju resursu zaudējuma aprēķināšanai VVD Lielīrgas RVP piesaistīs Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūtu "BIOR". 

Jau vēstīts, ka Mālpils novadā Sudas upē ieplūduši 100 litri apkures mazuta.

Mazuta noplūde esot notikusi, veicot pienotavas apkures sistēmas apkopi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!