Februārī Dr. Jānis Priedkalns novēlējis Latvijas Universitātei (LU) 100 100 latus, lai veicinātu medicīniskās izglītības attīstību Latvijā, atbalstot LU Medicīnas fakultātes studentus, kas iesaistīti neiroloģijas pētījumos, prioritāri neiro-endokrinoloģijas nozarē, portālu "Delfi" informēja Latvijas Universitātes Fonds.

Nauda iegūta no automašīnas "Ferrari" pārdošanas, ar ko mecenāts piedalījies sacensībās 1970.-80.gados. Līdzekļus izmantos kā neaizskaramo kapitālu Jāņa Priedkalna Medicīnas zinātņu pētniecības fondam. Stipendijas sāks izmaksāt nākamajā akadēmiskajā gadā.

"LU Fonds apzinās savu atbildību un patiesi lepojas ar tiem saviem partneriem - gan labvēļiem, gan arī stipendiātiem -, kas novērtē izglītības nozīmi kā garantu tautas attīstībai un labklājībai! Visi kopā mēs varam sasniegt lielus mērķus!" saka LU Fonda valdes priekšsēdētājs prof. Ivars Lācis.

Priedkalns kļuvis par LU Fonda Zelta mecenātu, viņa vārds iegravēts LU mecenātu plāksnē, kas atrodas LU Raiņa bulvārī 19. Kopumā LU lepojas ar 93 mecenātiem, kas atbalstījuši gan studentus, gan izglītības projektus LU.

"Jāni Priedkalnu un LU Medicīnas fakultāti saista ilgu gadu veiksmīga sadarbība un uzticama draudzība. Viņš atbalstīja fakultāti tās atjaunošanas pirmsākumos un ir bijis kopā ar to visus šos gadus. Profesora novēlējums ir lielākā atzinība LU Medicīnas fakultātes līdz šim paveiktajam darbam un nenovērtējams atbalsts topošajiem mediķiem, par ko Jānim Priedkalnam esam no sirds pateicīgi," uzsver LU Medicīnas fakultātes dekāne prof. Ingrīda Rumba-Rozenfelde.

Priedkalns (1934) dzimis Latvijā, taču Otrā Pasaules kara laikā, tuvojoties PSRS okupācijai, atstājis Latviju, un šobrīd dzīvo Austrālijā. Priedkalns - anatoms-histologs-embriologs - bijis profesors vairāku valstu universitātēs, kā arī ir Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis.

1997.-2001.gados bijis Latvijas vēstnieks Apvienotajās Nācijās, kā arī 6.Saeimas deputāts un pārstāvis Eiropas Padomē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!