Foto: LETA

Galīgajā lasījumā skatot Medību likuma grozījumus, Saeima pēc dedzīgām debatēm tomēr noraidīja priekšlikumus, kas paredzēja papildināt likumu un atļaut Latvijā medības ar lokiem.

Saeimai piedāvātais atbildīgās Saeimas Tautsaimniecības komisijā atbalstītais priekšlikums gan paredzēja, ka ar lokiem būtu atļauts medīt tikai nelimitēto sugu dzīvniekus, piemēram, bebrus un zaķus, kā arī savvaļas dzīvniekus, kas tiek audzēti nebrīvē jeb tā dēvētajos briežu dārzos.

Tomēr Saeimas deputātiem šāds medību veids šķita pārmēru nežēlīgs un barbarisks.

Tā, piemēram, deputāts Valērijs Agešins (SC), paužot savu nostāju pret medībām ar lokiem, retoriski vaicāja, kādēļ tad netiek atļautas arī medības ar arbaletiem, dunčiem, cirvjiem un akmeņiem. "Vēl ir dinamīts un trotils. Varētu medīt ar ložmetēju, granātām vai lielgabaliem," emocionāli sacīja Agešins.

"Uzskatu, ka ar lokiem varētu medīt deputātus, kuri sniedz šādus priekšlikumus, jo neviens dzīvnieks nav pelnījis ciešanas un nedrīkst ar lokiem medīt arī nelimitētus bebrus un vārnas. Vienkārši pretīgi, ka kādam mūsdienās vispār ienāk prātā tādu arhaisku cietsirdību pieļaut un atļaut," viņš teica, uzsverot, ka viena medību bulta maksā aptuveni 15 latus, un tas liecina, ka medības ar lokiem būs turīgu ļaužu izklaide.

Savukārt deputāts Gunārs Igaunis (RP) sacīja: "Jēdziens medības sevī ietver, pirmkārt, jau dzīvnieku populācijas regulēšanu, un nevis cilvēka baudas kārtējo apmierināšanu." Viņaprāt, loka medību atļaušana būtu izdabāšana cilvēku visatļautībai.

"Izmantojot loku, ir lielāka iespēja, ka dzīvnieks tiks izkropļots," argumentējot pret loka medību atļaušanu, uzsvēra deputāts Andrejs Elksniņš.

Viens no retajiem parlamentāriešiem, kas tomēr aizstāvēja loka medību atļaušanu, bija Dzintars Ābiķis (V), kurš, aizstāvot šo medību veidu, norādīja, ka medības ar lokiem ir atļautas lielā daļā Eiropas.

"Šie mednieki, kas nekad nebūs lielā skaitā, bet kas tomēr ieradīsies arī pie mums, šeit Latvijā, kuri pie mums, es domāju, civilizētā veidā medīs, kurus apkalpos šeit, un līdz ar to šīs viņu pavadonis saņems atalgojumu. Viņi šeit ēdīs un līdz ar to mūsu uzņēmējs, lauku uzņēmējs varēs viņu paēdināt, varēs viņu izguldināt, un līdz ar to mūsu tautsaimniecībā ieplūdīs zināmi līdzekļi. Protams, tā nauda nebūs mērāma miljonos, bet tas tomēr ir neliels uzņēmējdarbības veids, kuru, es domāju, ir vērts atbalstīt," savu nostāju skaidroja Ābiķis.

Pikets pret loku medību legalizēšanu:


Jau ziņots, ka, gatavojot galīgajam lasījumam Medību likuma grozījumus, par likuma sagatavošanu atbildīgā Saeimas Tautsaimniecības komisija nolēma, ka Latvijā tomēr daļēji atļaus medības ar lokiem un bultām, tomēr šāda medību veida cienītāji savu kaislību varēs piekopt, tikai medījot nebrīvē audzētus savvaļas dzīvniekus un nelimitēti medījamo sugu dzīvniekus, piemēram, bebrus, zaķus un vārnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!