Foto: Pixabay

Valsts turpmāk nodrošinās elastīgāku pieeju, iegādājoties medicīnas aizsarglīdzekļus, otrdien, 12. maijā, preses konferencē pēc valdības sēdes solīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Ņemot vērā, ka visā pasaulē valstu savstarpējās konkurences dēļ ir liels izaicinājums nodrošināt individuālo aizsarglīdzekļu, tostarp ķirurģisko masu un respiratoru, iegādi, Latvijas valsts turpmāk nodrošinās elastīgāku šo preču pirkšanu.

Vienlaikus ne visiem aizsardzības līdzekļiem, ko valsts galvenokārt importē no Ķīnas, ir pieejama atbilstoša dokumentācija, tādēļ, pēc Kariņa teiktā, ir nepieciešams preces pārbaudīt "ne tikai pēc papīriem, bet arī dabā".

"Tad ir jautājums, kā mums rīkoties. Ja papīri neatbilst, tad sūtīt visu kravu atpakaļ vai tomēr skatīt pēc būtības, kam mūsu valsts pārvalde nav īsti uzbūvēta. Šodien pēc diskusijām un iesaistīto pušu uzklausīšanas mēs pieņēmām lēmumu, ka mēs tomēr iesim to ceļu, ka pārbaudām šīs preces ne tikai pēc papīriem, bet arī dabā," sacīja premjers.

"Mēs konstatējām, ka šobrīd valsts noliktavās ir gandrīz miljons respiratoru, kuri ir atnākuši un par kuriem vēl nav samaksāts, bet visi dokumenti nav tādi, kādiem tiem vajadzētu būt. Tā vietā, lai atteiktos no šīs preces un ļautu tai aiziet, piemēram, uz Somiju, mēs pieņēmām lēmumu, ka tie tomēr ir pārbaudīti. Dabā tie ir pārbaudīti Latvijā, viņi atbilst tam, kādiem tiem ir jābūt. Mēs šo preci pieņemam un uzsāksim to izplatīšanu medicīnas personālam, kam šie respiratori ir ļoti nepieciešami," turpināja valdības vadītājs.

Viņš informēja, ka paralēli pārbaudei "uz vietas" aizsarglīdzekļu paraugi tiks sūtīti uz sertificētām Eiropas laboratorijām, lai pārliecinātos par to atbilstību noteiktajām prasībām. "Šodien valdībā pierādījām, ka mēs varam pieņemt nedaudz elastīgāku pieeju šajos krīzes apstākļos un nodrošināt nepieciešamu, bet arī atbilstošu preci mūsu mediķiem, kam tik ļoti tas ir vajadzīgs," norādīja Kariņš.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) skaidroja, ka atbildes no laboratorijām, kurām valsts nosūtīs paraugus iepirkto aizsarglīdzekļu pārbaudei, Latvija varētu saņemt "labākajā gadījumā pēc divām nedēļām", bet citos gadījumos, piemēram, par respiratoriem – pat pēc viena mēneša. "Mums nav citu iespēju, kā ārkārtas situācijā rīkoties," piebilda ministrs.

Vienlaikus Pabriks atzina, ka diskusijās konstatēta nepieciešamība Latvijai veidot arī savu sertificētu pārbaudes centru.

"Ar Ekonomikas ministriju lēnām virzāmies uz priekšu un, protams, gaidām papildu piedāvājumus no Latvijas uzņēmējiem. Kamēr to nav, tad, lai nodrošinātu rezerves un nepieciešamos līdzekļus, mēs tos izsniedzam mediķiem un paralēli gaidām laboratoriju atzinumu," skaidroja ministrs.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) pauda gandarījumu par šo valdības lēmumu, kas tādējādi novērš iespējamo krīzi saistībā ar individuālo aizsarglīdzekļu nepieejamību.

Portāls "Delfi" arī ziņoja, ka veselības ministre pirmdien pēc valdošās koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes žurnālistiem sacīja, ja saglabāsies kritiskā situācija ar individuālo aizsardzības līdzekļu pieejamību mediķiem, pāris nedēļu laikā būs jālemj par veselības aprūpes pakalpojumu samazināšanu. Ministre arī norādīja, ka pašreizējie respiratoru krājumi varētu drīzumā beigties, tāpat līdzīga situācija ir ar atsevišķiem citiem individuālajiem aizsardzības līdzekļiem mediķiem.

Politiķe atzina, ka viens no variantiem, kā mazināt aizsardzības līdzekļu pieejamības trūkumu, ir otrdienas valdības sēdē apstiprināt jautājumu par miljons respiratoru kravas kvalitātes pārbaudi Somijā.

Viņķele stāstīja, ka minētā krava pašlaik atrodas noliktavā Latvijā, bet tai nepieciešams veikt kvalitātes pārbaudi, ko var izdarīt Somijā. "Lai gan tā nav sertificēta laboratorija, taču ar tajā veiktajiem pārbaužu rezultātiem mēs varam gūt pārliecību, ka šajā kravā esošie respiratori ir droši lietošanai. Var teikt, ka tāds "kara laika" risinājums ir atrasts," sacīja ministre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!