Kāda Latvijas cietuma medicīniskā darbiniece, iespējams, inficējusies ar HIV, saduroties ar inficētu adatu, trešdien ziņoja televīzija LNT.
Negadījums noticis 16.novembrī, kad ņemtas asins analīzes ar HIV inficētam cilvēkam. Laborante, kas ņēmusi asinis, neuzmanīgi atstājusi uz galda salvetē ietītu adatu. Savukārt cietusī paņēmusi vīstokli, lai izmestu, un sajutusi dūrienu.

Pašlaik vēl nav zināms, vai viņa ir inficēta ar HIV. Sievietei jādzer zāles un ik pēc trim mēnešiem jāiet uz pārbaudēm, bet precīzi tas, vai viņa ir inficēta, būs zināms pēc gada.

Cietusī turklāt informējusi, ka cietuma vadība nav vēlējusies sastādīt aktu par darba traumu, jo baidījusies, ka par notikušo uzzinātu sabiedrība. Notikušo dokumentāri fiksējuši viņas kolēģi, taču ja nebūs oficiāla akta, viņai pašai būs jāmaksā par zālēm, kuras maksā simtiem latu.

Viņa apgalvo, ka ievērojusi visus drošības pasākumus, ieskaitot to, ka rokās bijuši divi pāri gumijas cimdu. Drošības pasākumus šajā gadījumā nav ievērojusi laborante, kurai adata bija jādezinficē un jāiznīcina.

Cietusī sieviete un arī viņas kolēģes paudušas sašutumu par vadības attieksmi. Ja kaut kas līdzīgs notiktu ar ieslodzīto, būtu lielas nepatikšanas, bet darbinieku patlaban vēl netaisni apvaino kā psihiski nelīdzsvarotu.

Viņa notikušajā arī nevaino laboranti, jo uzskata, ka noticis nelaimes gadījums.

Valsts cilvēktiesību biroja vadītājs Olafs Brūvers LNT raidījumā uzsvēra, ka situācija Latvijas cietumos ir kritiska un no inficēšanās ar HIV nav pasargāti ne ieslodzītie, ne medicīniskais un cietuma personāls.

Savukārt cietuma administrācija neatklāj, kuras ir inficētās personas, tādā veidā būtībā apdraudēti ir arī veselie ieslodzītie. Brūvers pieļāva, ka cietumos varētu sākties nemieri, prasot atklāt, kurš ir inficētais.

Viņš atzinis, ka atklāt, kurš ir slimnieks, būtu cilvēktiesību pārkāpums. Savukārt arī veselajiem ir tiesības zināt, vai viņus nekas nevar apdraudēt.

Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieka vietnieks Aleksandrs Točelovskis BNS atzina, ka šāds nelaimes gadījums tiešām noticis. Viņš arī sacīja, ka pašlaik notiek dienesta izmeklēšana un sīkākus komentārus varētu sniegt pēc slēdziena saņemšanas.

Viņš arī piebilda, ka neveiksmīgā dabiniece ar sniegto interviju tikai padarījusi sev grūtāku dzīvi.

Līdzīgi gadījumi iepriekš neesot bijuši.

Saskaņā ar Ieslodzījuma vietu pārvaldes sniegto informāciju līdz šā gada 1.jūlijam Latvijas cietumos bija 59 ieslodzītie, kuriem konstatēts HIV vīruss. Gadījumi, kad tiek konstatēts AIDS, Latvijas cietumos neesot reģistrēti.

Informācija par to, cik un kurā cietumā ir slimnieku, kā arī vai viņu vidū ir sievietes un nepilngadīgie, ir konfidenciāla.

Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Vitolds Zahars iepriekš BNS sacīja, ka gadījumā, ja kāds no ieslodzītajiem zinātu par kāda cita ieslodzītā slimību ar HIV vīrusu, varētu notikt pat slepkavības. Tādēļ cietumu administrācija ziņas par slimniekiem izpaust nedrīkst.

Ukrainā esot bijuši gadījumi, kad cietumos izplatījusies informācija, dažkārt arī aplama, par ieslodzītajiem, kuri sirgst ar AIDS. Toreiz notikušas vairākas slepkavības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!