Foto: LETA
Medicīnas darbinieki pašlaik īsti neizskata iespējas streikot, jo streiks ir "sāpīgs moments pacientiem un pašiem medicīnas darbiniekiem", šorīt telekanālā LNT atzina Latvijas Jauno ārstu asociācijas (LJĀA) valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis.

Kā atzīmēja Rācenis, piemēram, to vienu dienu, kad daļa mediķu piedalījās protesta akcijā "Viena diena bez ārstniecības personāla" un nestrādāja, deputāti nekādi nesajuta, bet paši mediķi gan, jo zaudēja gan finansiāli, gan arī viņiem uzkrājies lielāks darba apjoms.

Rācenis uzskata, ka pēc jau aizvadītajiem medicīnas darbinieku protestiem nekas nav mainījies un nav izveidojies nekāds dialogs nedz ar valdību, nedz ar Saeimu. Vienīgais pozitīvais moments esot bijis "Attīstībai/Par" piedāvājums audzēt budžeta deficītu, lai šādi rastu līdzekļus medicīnas darbinieku algu celšanai, taču tas nav guvis citu koalīcijas partiju atbalstu.

Viņš atzina, ka daļa mediķu ir atteikušies šodien doties uz protesta akciju, jo viņi tai vairs nesaskatot jēgu un iespējas panākt kādus rezultātus. Pats Rācenis uzskata, ka protestus mediķiem ir jāturpina, un pieļauj, ka to rīkošana var kļūt par "daļu no darba", proti, turpmāk protestus paredzēts rīkot ar zināmu regularitāti un tie varētu būt līdzīgi šodien iecerētajam, bet ir arī citas idejas, piemēram, par lāpu gājienu u.tml.

Runājot par mediķu arodbiedrības ieceri rosināt Saeimas atlaišanu, Rācenis atzīmēja, ka viņa vadītājā asociācijā par šo jautājumu ir dažādi viedokļi, tāpēc lēmums - parakstīties vai nē - tiks atstāts katra paša ziņā. Rācenis pats vēl nav parakstījies par Saeimas atlaišanas iniciatīvu un "kā optimists" cerot, ka to darīt nevajadzēs.

Kā ziņots, šodien pulksten 11 pie Saeimas veselības aprūpes darbinieku protesta akcijā plāno piedalīties aptuveni 2000 iedzīvotāju, bet akcijas izskaņā Centrālajā vēlēšanu komisijā tiks iesniegts ierosinājums par Saeimas atlaišanu. Mediķu arodbiedrība arī ir izteikusi neuzticību veselības ministrei Ilzei Viņķelei (AP) un finanšu ministram Jānim Reiram (JV).

Akcija tiek rīkota, jo Saeima 14.novembrī galīgajā lasījumā pieņēma 2020.gada valsts budžetu, medicīnas darbinieku atalgojuma celšanai papildus piešķirot aptuveni 60 miljonus eiro.

Pērn Saeimā pieņemtais lēmums mediķu algu celšanai 2020. gadā paredzēja 120 miljonus eiro, kas nozarē strādājošo algas ļautu pacelt par vidēji 20%. Taču, koalīcijai, atzīstot, ka šāda likuma pieņemšana esot bijusi kļūda, jo netika paredzēti finanšu resursi, mediķu algām izdevās rast vien aptuveni pusi nepieciešamās naudas.

Sākotnēji mediķu algām tika plānots piešķirt 42 miljonus eiro, tomēr, reaģējot uz nozares augošo neapmierinātību, tika pieņemts lēmums pārskatīt iepriekš atbalstītās prioritātes. Pārskatot nākamā gada prioritātes, kā arī aktualizējot valsts uzņēmumu un centrālās bankas peļņu, izdevies rast vēl 18 miljonus eiro, tādējādi kopumā mediķu algām nākamajā gadā nodrošinot aptuveni 60 miljonus eiro.

Arī iepriekš rīkotā mediķu protesta akcija "Viena diena bez ārstniecības personāla" nenesa vēlamos rezultātus, un lai gan akcijā piedalījās aptuveni 4000 medicīnas darbinieku, studentu un iedzīvotāju, joprojām netika panākta garantija par atalgojuma prasību izpildi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!