Valsts sekretāru sanāksmē ceturtdien tika skatīts informatīvais ziņojums par iespējām efektīvāk regulēt zāļu iepirkumu izmaksas no valsts budžeta līdzekļiem un pastiprināt zāļu cenu uzraudzību, kas paredz turpmāk medicīnas iestādēm organizēt konkursus zāļu iegādei.
Veselības ministrijā informē, - lai nodrošinātu efektīvāku līdzekļu izlietojumu stacionāros lietojamām zālēm, tajā skaitā nodrošinot efektīvākas iepirkumu izmaksas, ir paredzēts veikt izmaiņas likumdošanā. Turpmāk ārstniecības iestādēm, izstrādājot papildus lietojamo zāļu sarakstu, tas būs jāsamēro ar esošo valsts budžeta finansējumu, kā arī jāorganizē iestādes vajadzībām nepieciešamo zāļu iepirkuma konkursus.

Zāļu cenu uzraudzības jautājumu risināšanai paredzēts izstrādāt zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas sistēmas turpmākās attīstības koncepciju, vienlaikus izvērtējot zāļu kompensācijas sistēmas attīstības ietekmi uz aptieku darbību un iespēju mazumtirdzniecības uzcenojuma palielināšanai kompensējamajām zālēm. Tāpat paredzēts publiskot informāciju par zāļu ražotāja realizācijas cenu.

Paredzēts arī līdz šā gada 1.septembrim izstrādāt grozījumus noteikumu projektā, nosakot ārstam par pienākumu, izrakstot medikamentus no kompensējamo zāļu saraksta, lietot zāļu vispārīgo jeb ķīmisko nevis preparāta nosaukumu, kas ļautu farmaceitam piedāvāt pacientam lētākās atbilstošās kompensējamās zāles. Tāpat plānots noteikt, ka paralēli importēto zāļu kompensācijas bāzes cenai jābūt vismaz 10% zemākai nekā zālēm, pret kurām veikts paralēlais imports.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!