Foto: F64
Medicīnas iestādes, kurās strādā bērnu ķirurgs Juris Šveklis, kurš līdzās saviem ārsta pienākumiem pieķerts par nelielu samaksu izrakstām psihotropo vielu receptes, izvērtēs turpmāko sadarbību ar viņu, teica iestāžu pārstāvji.

Kā pastāstīja Bērnu slimnīcas pārstāve Vita Šteina, slimnīcas vadība nosoda šāda veida pretlikumīgas darbības. Turpmāko sadarbību ar ķirurgu izvērtēs slimnīcas ētikas komisija, kura savu vērtējumu sniegs valdei, kas tālāk attiecīgi pieņems lēmumu.

Viņa sacīja, ka komisijas lēmums varētu būt zināms jau rīt. Bērnu slimnīcas Ētikas komisijā darbojas jurists, kvalitātes nodaļas pārstāvis un ārsti.

Savukārt "Veselības centra 4" valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds teica, ka Šveklim bijis līgumdarbs, kas paredz, ka viņš pacientus pieņem reizi nedēļā. Taču, neskatoties uz to, šāds gadījums tomēr metot ēnu uz uzņēmumu, tāpēc "Veselības centrs 4" izskata iespēju pārtraukt sadarbību ar Švekli.

Tikmēr Rīgas 1. slimnīcas pārstāve Iveta Medne informēja, ka slimnīca veiks iekšēju pārbaudi par izskanējušo informāciju. Slimnīca apzinās riskus, kas pastāv visās medicīnas iestādēs, un veiks pasākumus, lai novērstu šādu gadījumu turpmāku iespējamību Rīgas 1. slimnīcā, teica Medne.

Viņa norādīja, ka 2012. gadā Rīgas 1. slimnīcai tika pievienots "Veselības nams 5" kopā ar visu tajā strādājošo personālu. Bērnu ķirurgs Šveklis pieņem trīs stundas nedēļā - pirmdienās no plkst. 16.00 līdz 18.00 un piektdienās no plkst. 15.20 līdz 16.20 poliklīnikā "Šarlote".

Kā otrdien, 29. novembrī, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma", policija par minēto gadījumu ir sākusi kriminālprocesu.

Kā ziņots, Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" 28. novembrī vēstīja, ka pazīstamais bērnu ķirurgs Šveklis, kurš strādā gan Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, gan pieņem "Veselības centrā 4" un arī Rīgas 1. slimnīcā, līdzās saviem ārsta pienākumiem par nelielu samaksu izraksta arī psihotropo vielu receptes, par ko draud kriminālatbildība.

Žurnālistu īstenotajā eksperimentā ārsts Šveklis kādam nepazīstamam cilvēkam, nemaz neiztaujājot, kas viņam kaiš, izrakstījis psihotropās vielas "Xanax" recepti, pieņemot par to 15 eiro lielu samaksu.

"Xanax" ir psihotropā viela, kas domāta stresa noņemšanai, un tās aprite tiek stingri regulēta, jo zāles izraisa atkarību. "Xanax" recepte ir rozā, nevis zilā krāsā, kas arī norāda uz stingro kārtību. Par šāda veida darbību ir paredzēta kriminālatbildība un kā maksimālais sods noteikta brīvības atņemšana uz trim gadiem.

Pats ārsts, sazvanīts pēc eksperimenta, noliedza, ka jebkad būtu tā darījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!