Foto: DELFI
Ja stāsies spēkā valdības otrdien atbalstītās izmaiņas traumpunktu finansēšanas kārtībā un darba laikā, reģionu traumpunktos valsts apmaksāta neatliekamā medicīniska palīdzība iedzīvotājiem nebūs pieejama un gandrīz visā Latvijas teritorijā tas kļūs par maksas pakalpojumu, uzskata Medicīnas iestāžu biedrības valdes priekšsēdētāja Alīda Vāne.

Viņa uzskata, ka valdības pieņemtie grozījumi veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā būtiskas izmaiņas nozīmē lauku reģionu iedzīvotājiem, kuros nav daudzprofilu slimnīcu, kas īsā laikā slimnīcu uzņemšanas nodaļā varētu sniegt valsts apmaksātu neatliekamo palīdzību. "Arī nakts stundās, kad tiks apmaksāti tikai viena speciālista pakalpojumi, palīdzība nevarēs būt pilnvērtīga. Traumpunkti vairs nevarēs sniegt bezmaksas pakalpojumus un konkrēti tas skars Aizkraukles, Bauskas, Limbažu, Līvānu, Ludzas, Priekules, Rīgas rajona, Saulkrastu, Saldus, Smiltenes, Talsu un to apkaimes iedzīvotājus," norāda Vāne.

Viņa skaidro, ka no nākamā gada neatliekamās palīdzības vajadzības gadījumā pacientam būs vai nu pašam jāmēro ceļš uz daudzprofilu slimnīcu, kas var sniegt valsts apmaksātu neatliekamo palīdzību, vai jāsauc Neatliekamais medicīniskās palīdzības dienests (NMPD). "Līdz ar to jārēķinās ar tūlītējiem izdevumiem mājupceļam pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības saņemšanas," norāda biedrības vadītāja.

Viņa uzsver, ka medicīnas iestāžu statistika liecina - traumas un citas pēkšņas saslimšanas, kad nepieciešama tieši traumpunktos sniegtā palīdzība, notiek pārsvarā dienas laikā, kad cilvēks ir aktīvs. "Šie grozījumi apliecina, ka netiek realizēts valdības deklarācijā solītais: pārorientēt veselības aprūpes sistēmu prioritāri uz pacientu interesēm. Nodrošināt vienmērīgu veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu visā valsts teritorijā. Vēl skarbāk tas disonē ar Latvijas Republikas Satversmi, kas nosaka, ka neatliekamā medicīniskā palīdzība jāsaņem bez maksas," uzsver Vāne.

Jau ziņots, ka valdība otrdien nolēma mainīt traumpunktu finansēšanas kārtību, nosakot, ka fiksēto mēneša samaksu traumpunkta darbības nodrošināšanai piešķirs atbilstoši pacientu skaitam. No nākamā gada traumpunktos, kurus gadā apmeklē līdz 3499 pacientiem, valsts apmaksās 3,25 ārstu slodzes un līdz ar to dežūrēs viens speciālists, bet traumpunktos ar apmeklējumu virs 3500 pacientiem valsts apmaksās 6,5 slodzes, un līdz ar to tajos varēs dežurēt divi speciālisti.

Tāpat no nākamā gada traumpunktu darbību pielāgos pacientu plūsmai – tie strādās darba dienās vakaros un naktī - no plkst.18:00 līdz 8:00 un brīvdienās un svētku dienās 24 stundas diennaktī. VM skaidro, ka, analizējot šā gada traumpunktu darbību, konstatēts, ka dienas laikā, kad ir pieejama palīdzība pie ģimenes ārstiem un dienas stacionārā, traumpunkta darbība nav lietderīga, savukārt darba dienu vakaros, brīvdienās un svētku dienās tie pacientiem vajadzīgi vairāk.

Veselības ministrija uzskata, ka izmaiņas traumpunktu darba laikā nemazinās iespēju saņemt palīdzību, jo arī turpmāk cilvēki varēs vērsties tajās pašās ārstniecības iestādēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!