Foto: PantherMedia/Scanpix

Ne visas ārstniecības iestādes spēs līdz 2015. gada 31. decembrim veikt medicīnas laboratoriju akreditāciju, kā to nosaka iepriekš pieņemtie valdības noteikumi, tāpēc Veselības ministrija (VM) rosina par gadu pagarināt termiņu.

Noteikumi par obligātajām prasībām ārstniecības iestādēm un to struktūrvienībām paredz, ka bez akreditācijas laboratorijas nevarēs strādāt.

VM brīdina, ka līdz ar to tiks apdraudēta ārstniecības iestāžu darbība laboratorisko izmeklējumu jomā, kā rezultātā tiks apdraudēta iespēja iedzīvotājiem saņemt nepieciešamos veselības aprūpes pakalpojumus.Nacionālais veselības dienests nedrīkstēs slēgt līgumu par valsts apmaksāto laboratorisko pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem ar tām laboratorijām, kuras nebūs izgājušas akreditāciju.

Veselības ministrija aicina pagarināt akreditācijas termiņu, paredzot, ka tā veicama līdz 2016. gada 31. decembrim.

Akreditācija ir jāveic atbilstoši standartā LVS EN ISO 15189:2013 "Medicīnas laboratorijas. Īpašās prasības attiecībā uz kvalitāti un kompetenci" noteiktām prasībām".

VM prognozē - ja ar 2017. gada 1. janvāri samazināsies laboratoriju skaits, kurām būs tiesības sniegt pakalpojumus, to pieejamība iedzīvotājiem nesamazināsies, jo pakalpojumus nodrošinās tās laboratorijas, kuras atbildīs prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!