Foto: LETA

Reformām veselības nozarē nākamgad tiks paredzēti 35 miljoni eiro, žurnālistiem pirmdien pauda ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Kučinskis norādīja, ka 35 miljoni eiro ir tā summa, kas nepieciešama, lai sāktu reformas nozarē. Uz jautājumu kā šie 35 miljoni eiro ir domāti, ministru prezidents atbildēja: "Nozare ar to var rēķināties". Tāpat Kučinskis pauda, ka gaidāmajai reformai ir vairāki posmi, no kuriem pirmais būs izvērtējums. Ministru prezidents tuvākajā nākotnē plāno tikties ar mediķju pārstāvjiem, lai pārrunātu valdības aktualitātes un gaidāmās reformas plānu.

Valdības vadītājs pauda, ka mediķi esot norādījuši, ka nozarei nepieciešami papildu 200 miljoni eiro, bet šādas naudas neesot. Tāpēc ir nepieciešama reforma un jāizanalizē plānotā ienākumu daļa. "No manas puses bezatbildīgi būtu mierināt un teikt, ka kaut kur kaut ko meklēsim, jo man tik tiešām nav, kur atrast un kamēr nav skaidra plāna pašā veselības aprūpē, nevaram neko solīt," sacīja Kučinskis.

"Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa pauda, ka viņas pārstāvētā partija neatbalstīs budžeta deficīta palielinājumu un iespējams runāt tikai par finanšu pārvirzi esošā budžeta ietvaros.

Vēstīts, ka veselības aprūpes darbinieku arodbiedrības plāno rīkot protesta akcijas, lai mudinātu valdību palielināt finansējumu medicīnai, pirmdien žurnālistus informēja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris.

Keris norādīja, ka veselības aprūpes darbinieki aicinās pievienoties ikvienu, kurš ir gatavs paust savas tiesības uz veselības aprūpi. "Tie nebūs streiki, jo streikos piedalās tikai darbinieki, tās varētu būt tautas sapulces, mītiņi. Iespējams protesta akcijas tiks organizētas arī reģionos," norādīja Keris. Viņš arī uzsvēra - ja iecerētās protesta akcijas nedos vēlamo rezultātu un valdība uz tām nereaģēs, arodbiedrības varētu rosināt arī Saeimas atlaišanu.

Tāpat Keris pastāstīja, ka sākotnēji valdības rīcības plāna projektā bija iekļauts punkts, kas paredz ikgadēji palielināt veselības nozares valsts finansējuma proporciju no IKP, kas nozīmētu ka 2017. gadā finansējums sasniegtu 4%, kas būtu attiecīgi 315,7 miljoni eiro, bet 2018. gadā sasniegtu 4,2%, kas būtu 470,14 miljoni eiro. Šobrīd šis punkts no valdības rīcības plāna projekta ir izsvītrots, un tā vietā norādīts, ka uzsāks veselības nozares reformas, kuru laikā nesamazinās veselības nozares valsts finansiālo apjomu zemāku par 3,02% no IKP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!