Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Valsts svētku uguņošanas tēriņi šogad nedaudz pārsniedz divkāršu apmēru nekā tas bija pirms deviņiem gadiem. Straujāko kāpumu izdevumi par salūtu Rīgā piedzīvojuši sākot ar 2011. gadu, tomēr uguņošanas pasūtītāji un izpildītāji šos jautājumus sauc par "mediju iknovembra ņemšanos", un spurojas pretī, ka "pliki cipari" esot maldinoši. Tie neatklājot pilnu ainu par to, kā ik gadu top tūkstošus pulcējošā gaismu izrāde.

Portāls "Delfi" apkopojis informāciju par salūta izmaksām laika posmā no 2010. gada līdz 2019. gadam, izmantojot Iepirkumu uzraudzības biroja, kā arī ziņu aģentūrā LETA pieejamo informāciju. Kopaina liecina, ka visstraujāk maksa par uguņošanu augusi kopš 2011. gada.

2010. gadā Rīgas dome par uguņošanas izrādi maksāja 7438 latus jeb 10583 eiro. Nākamajā gadā par aptuveni 1000 latiem jeb 2000 eiro vairāk, taču 2012. gadā izmaksas kāpa straujāk, sasniedzot 17 000 eiro, bet 2013. gadā – jau 21 337 eiro. Turpmākajos gados, izņemot 2017. un Latvijas simtgades svinības 2018. gadā, salūta izmaksas svārstījušās ap 20 tūkstošiem eiro. Kāpēc dzimšanas dienas salūts Rīgai izmaksā desmitiem tūkstošus eiro?

"Latviešiem nav salūts, bet uguņošana," portālam "Delfi" akcentē Kalvis Kalniņš, kurš pārstāv uzņēmumu SIA "International Fireworks Design". SIA kopš 2016. gada uzvarējusi iepirkuma konkursos par salūta īstenošanu Rīgā. "Salūts nav tas vārds, kas precīzi atspoguļo šī amata un arī mākslas procesus. Visticamāk salūts ieviesies no padomju laiku armijas terminiem – "saļut", bet mums, Latvijā ir digitāli sinhronizēts uzvedums, ko radījuši uguņošanas mākslinieki sadarbībā ar mūziķiem,"

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!