Foto: LETA

Laikā, kad politiķiem būtu jādomā, kā novirzīt līdzekļus informatīvās telpas stiprināšanai Latgalē, vairākas Saeimas frakcijas izteikušas vēlmi atlaist Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP), vēstulē uzsver vairākas Latgales sabiedriskās organizācijas.

Organizāciju ieskatā pateicoties NEPLP pēdējo gadu darbībai vienīgais latgaliešu raidījums  no Latvijas Radio 4.programmas  ir pārvietots uz Latvijas Radio 1.programmu un atdzimis kā raidījums "Kolnasāta", kura turpināšanai NEPLP prasījis finansējumu.

Tāpat NEPLP jau trīs gadus novirza finansējumu Latgales vietējo un  reģionālo televīziju un radiostaciju, kā arī producentu grupu atbalstam, kas gatavo programmas latgaliešu valodā par reģiona kultūru un sociālekonomiskajiem jautājumiem.

Organizācijas arī atgādina, ka NEPLP pirms gada vērsās pie valdības un Saeimas, lai nodrošinātu Latvijas Radio studijas izveidi Latgalē.

"Politiķu neizlēmības rezultātā  nav sperts solis šī projekta īstenošanai. Mūsu skatījumā sabiedrisko mediju reģionālās studijas izveide ir priekšnoteikums sabiedriskā pasūtījuma paplašināšanai latgaliešu identitātes un valodas stiprināšanai," teikts vēstulē.

Organizācijas arī pauž pārsteigumu par pārmetumiem NEPLP loceklim Dainim Mjartānam, kurš izstrādājis Latgales elektronisko  mediju programmu.

NEPLP jauno politisko iniciatīvu ietvaros iesniegusi virkni pieprasījumu Latgales informatīvās telpas stiprināšanai, un politiķiem jālemj par to, vai nākotnē Latgalē tiks izveidota multimediāla Latvijas Radio un LTV studija, nodrošināti radio un TV raidījumi latgaliešu valodā u.c., min organizācijas.

"Pateicoties NEPLP locekļa Ivara Zviedra darbībai divu gadu laikā palielināts finansējuma apjoms reģionālajām TV stacijām. NEPLP ir nodrošinājis  reģionālās informācijas daudzumu palielināšanos Latvijas Radio un LTV programmās,  kā arī atbalstījusi "ReTv" izveidi," piebilsts vēstulē, pārmetot Latvijas Reģionu apvienībai "adatas meklēšanu siena kaudzē".

"Kā interesēs Latvijas Reģionu apvienība, kā arī "Vienotības" un Zaļo un zemnieku savienības pārstāvji,  tā vietā, lai atbalstītu NEPLP izstrādātos Latgales informatīvās telpas stiprināšanas pasākumus, lems par pašas padomes atlaišanu," vaicā organizācijas.

Vēstuli parakstījusi biedrība "Latgolys Saeima", Rēzeknes Latgaliešu kultūras biedrība, Latgales tradicionālās kultūras centrs "Latgaļu sāta", Upītes jauniešu folkloras kopa, "Kūzuls", Latgaļu rakstniecības muzejs, kā arī apvienība "Dzintars".

Jau vēstīts, ka pēc Latvijas Reģionu apvienības iniciatīvas ir sagatavots iesniegums Saeimas Prezidijam NEPLP atlaišanu.

To parakstījuši arī koalīciju veidojošo partiju deputāti Solvita Āboltiņa (V), Kārlis Šadurskis (V), Augusts Brigmanis (ZZS) un Ingmārs Līdaka (ZZS), kā arī opozīcijas pārstāvji Ingūna Sudraba (NSL), Gunārs Kūtris (NSL) u.c.

NEPLP sastāvā ir Ainārs Dimants, Aija Dulevska, Dainis Mjartāns un Ivars Zviedris. Jūnija otrajā pusē Saeimā tika apstiprināta padomes piektā locekle - Dace Ķezbere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!