Foto: LETA

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPL) priekšsēdētāja vietnieks Ivars Āboliņš vērsies ar iesniegumus Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, aicinot izvērtēt parlamentārieša Andreja Judina (JV) izteikumus kādā no Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdēm saistībā ar NEPLP darbu.

Āboliņš ar iesniegumu komisijā vērsies aprīļa izskaņā. Tajā viņš atsaucas uz 23. aprīli notikušu komisijas sēdi, kurā bijušas diskusijas par iespējamo konkursu uz VSIA "Latvijas Televīzijas" (LTV) valdes locekļu amatiem. Tajā Judins, runājot par NEPLP, paziņojis: "Tagad forsēt un ļaut viņiem rīkot jaunu konkursu? Nu mēs nevaram to darīt."

"Andreja Judina izteikumi vērtējami kā mēģinājums tieši iejaukties neatkarīga regulatora darbā un mudinājums to darīt arī pārējiem Saeimas deputātiem, [..]. Šādas darbības ir rupjš tiesību normu un ētikas principu pārkāpums no Saeimas deputātu puses un brutāla politiskās varas demonstrācijas izpausme," rakstīts Āboliņā vēstulē komisijai. Viņš uzskata, ka deputāta izteikumi ir pretrunā tiesību aktiem un ir diskreditējoši.

NEPLP loceklis savā iesniegumā atsaucas gan uz Saeimas kārtības rulli, gan uz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu, kā arī uz Krimināllikuma 317. panta pirmo daļu, kas nosaka, "par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, kas acīmredzami pārsniedz valsts amatpersonai ar likumu vai uzliktu uzdevumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu".

Pats deputāts Āboliņa rakstītajam nepiekrita. Viņš uzsvēra, ka teiktais ir izrauts no konteksta. Deputāts Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputātus trešdien iepazīstināja ar viņa teikto 23. aprīļa sēdē. Liels bijis deputāta pārsteigums, ka vēstulē NEPLP loceklis atsaucies uz Krimināllikumu.

Arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītājs Artuss Kaimiņš ("KPV LV") pauda izbrīnu par NEPLP vēstuli. Viņš pauda nožēlu, ka NEPLP resursi tiek tērēti, rakstot šādus iesniegumus. Deputāts informēja, ka vadījis konkrēto sēdi un tajā Judins nav izteicis neko tādu, lai ierosinātu iespējamu ētikas pārkāpuma lietu. Kaimiņš norādīja, ka, ja NEPLP vēlas šādi strādāt, tad arī viņš var "uzrakstīt šādas kļauzas par NEPLP".

Savu sašutumu neslēpa arī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas loceklis Ainars Latkovskis (JV),bet tikmēr parlamentārietis Aldis Adamovičs (JV) bija neizpratnē, kāpēc ar vēstuli pie komisijas vērsies tieši Āboliņš, nevis NEPLP vadītāja Dace Ķezbere.

Kā informēja komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule (NA), komisijas vārdā Āboliņam tiks sniegta atbilde.

Jau ziņots, ka pavasarī konkursa rezultātā NEPLP nolēma par LTV valdes priekšsēdētāju apstiprināt farmācijas kompānijas "Olainfarm" mārketinga tirgus datu analītiķi Eināru Gielu, bet par LTV valdes locekli digitālās attīstības un satura jautājumos – XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektori Evu Juhņēviču. Abiem nebija iepriekšējas darba pieredzes medijos.

Pēc tam daļā sabiedrības izskanēja iebildumi lielākoties pret Giela kandidatūru. Vēlāk gan viņš, gan Juhņēviča paziņoja, ka atsakās no amatiem LTV valdē.

Tāpat vēstīts, ka prokuratūra pārbaudē par LTV valdes atlasi konstatējusi ka persona, kas tika iecelta LTV valdes priekšsēdētāja amatā, formāli atbilst Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma prasībām jautājumā par piecus gadus ilgu profesionālo pieredzi uzņēmumu vadībā.

Vienlaikus prokurors konkursa nolikumā un kandidātu atlasē konstatējis vairākas nepilnības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!