Foto: LETA

Izvērtējot Saeimas deputātu iesniegumā minētos argumentus, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nesaskata nedz pierādījumus, nedz iemeslus pamatotām šaubām par NEPLP locekļu reputācijas zudumu, portālam "Delfi" pavēstīja NEPLP sekretariātā.

"NEPLP darbība elektronisko mediju uzraudzības jomā ir bijusi mērķtiecīga un pārdomāta, jo savus lēmumus mēs esam pieņēmuši pēc konsultācijām ar nozari un skaidri apzinoties savu atbildību Latvijas sabiedrības priekšā," uzsver NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants.

Deputātu ierosinājums atlaist NEPLP tiek pamatots ar it kā konstatētiem apstākļiem, kas, atbilstoši normatīvajiem aktiem,  liedz būt par padomes locekli - labas reputācijas trūkumu, atgādina NEPLP. Savukārt labas reputācijas trūkums tiek pamatots ar Valsts kontroles ziņojumā konstatētajiem trūkumiem, grozījumu veikšanu SIA "Radio Skonto Vidzeme" izsniegtajā apraides atļaujā un Latvijas Radio programmas "Latvijas Radio 5 - Pieci.lv" ēterā izskanējušajiem raidījumiem, kas saturēja necenzētu leksiku.

Saskaņā ar padomes skaidroto izmaiņas SIA "Radio Skonto Vidzeme" apraides atļaujā atbalstītas, vadoties no nacionālo interešu aspekta un rūpējoties par nacionālajām interesēm atbilstošas informācijas pieejamību svešvalodā runājošiem Latvijas iedzīvotājiem. "Līdz ar to nav ne mazākā pamata apšaubīt NEPLP locekļu kompetenci un spēju pieņemt kompetentus, Latvijas valsts interesēm atbilstošus lēmumus," teikts vēstulē.

Turklāt "Radio Skonto Vidzeme" ir Latvijā reģistrēts un Latvijas pilsoņiem piederošs elektroniskais plašsaziņas līdzeklis, kurš, veidojot programmu "Radio Skonto Plus", paredz ilgtermiņa attīstību un investīcijas apmēram 100  tūkstošu eiro apmērā.

Padomes ieskatā jaunā programma arī veicinātu integrāciju un cilvēku, kuru dzimtā valoda ir svešvaloda, piederības sajūtu Latvijai un varētu izkonkurēt tās radio programmas svešvalodās, kuru veidošanā tiek izmantoti ārvalstu elektronisko plašsaziņas līdzekļu gatavotie raidījumi. Tādējādi iespējams samazināt propagandas rakstura informācijas daudzumu un veicinot Latvijai labvēlīga sabiedriskā viedokļa veidošanu, min NELPL.

Tāpat jāņem vērā, ka no 2016. gada 1. janvāra palielināsies elektronisko plašsaziņas līdzekļu, kuri veido un izplata radio programmas latviešu valodā, reklāmas tirgus dalībnieku skaits.   "Radio Skonto Vidzeme", raidot programmu "Radio Skonto Plus", saglabātu esošo tirgus daļu un varētu turpināt raidīt Latvijā ražotu saturu.

Komentējot Valsts kontroles ziņojumu, NELPL atgādina, ka kopumā par neefektīvi tērētiem tika minēti 1,843 miljoni eiro.

Tostarp Latvijas Radio un Latvijas Televīzijai bijis izmaksāts avanss 1,77 miljonu eiro apmērā, taču NEPLP uzsver, ka raidorganizācijas šos līdzekļus 2014.gada beigās nebija iztērējušas.

"Atsevišķi maksājumi par 2014. gadā īstenotiem ilgtermiņa projektiem (seriāliem u.tml.) ir veikti 2015. gada sākumā, savukārt atsevišķi projekti tiek un tiks īstenoti līdz 2015. gada beigām, 2016. gada sākumam," minēts vēstulē. Vienlaikus NEPLP saprot un respektē Valsts kontroles "burtisko pieeju" likuma prasībām - gada ietvaros piešķirtais finansējums ir jāiztērē konkrētā kalendārā gada ietvaros, taču piešķirtie līdzekļi neesot iztērēti neefektīvi - tērēšanas pēc, bet atbilstoši labas pārvaldības principam rezervēti plānoto projektu īstenošanai un maksājumu veikšanai attiecīgajā brīdī - pēc rēķinu saņemšanas, pēc iepirkumu procedūras beigām.

Tāpat NEPLP pārmests kontroles trūkums par komerctelevīzijām. NEPLP atzīst Valsts kontroles uzrādītās nepilnības un jau ir ieviesti jauni kontroles mehānismi. "Valstij nav radīti zaudējumi, veiktie maksājumi ir atzīti par avansu, kas pašlaik jau ir dzēsts," skaidro NEPLP.

NEPLP arī daļēji piekrīt Valsts kontroles secinājumiem par noslēgtiem līgumiem bez iepirkuma procedūras. NEPLP atzīst kļūdu viena līguma noslēgšanā par 4000 eiro pieļaujamo 3999,99 eiro vietā, bet gadījumā par divu līgumu ar kopumā 6007 eiro sasaistīšanu NEPLP nepiekrīt, jo katrs līgums pēc būtības un satura ir ar dažādu līguma priekšmetu - dažādi pakalpojumi, kas savstarpēji nav tieši saistāmi. Turklāt attiecīgie lēmumi tika pieņemti operatīvi, informācijas kara apstākļos - saistībā ar "Rossija RTR" retranslācijas pārtraukšanu.

Par Valsts kontroles norādīto neefektīvo rīcību, noslēdzot līgumus par pakalpojumiem jautājumos, kuru risināšana ietilpst attiecīgās institūcijas darbinieku pienākumos,  NEPLP klāsta, ka tās administratīvā kapacitāte tika samazināta 2010. gadā, bet kopš tā laika ir būtiski palielinājušās NEPLP funkcijas un pienākumi.

"Problēmas risināšanai jau kopš 2013. gada esam prasījuši budžeta līdzekļus papildu darbiniekiem un atalgojumam, bet atbalstu neesam saņēmuši, līdz ar to, lai nodrošinātu NEPLP funkcijas kā pakalpojumu sniedzēji ir piesaistīti papildu darbinieki. Ņemot vērā, ka papildu piesaistīto darbinieku pienākumi sakrīt ar sekretariāta darbinieku pienākumiem (juridiskā funkcija), formāli Valsts kontroles atzinums ir pamatots, bet, ņemot vērā NEPLP nepieciešamību pēc papildu darbiniekiem funkciju nodrošināšanai, konkrētā rīcība bija lietderīga un vienīgā iespējamā šādos apstākļos," teikts vēstulē.

Pārējās Valsts kontroles konstatētās nepilnības NEPLP atzīst, bet arī tās nav radījušas valsts finanšu līdzekļu zaudējumus, un to novēršanai ar Valsts kontroli ir saskaņoti konkrēti ieteikumi.

Komentējot "Pieci.lv" raidījumu "Pieliec punktu!", NEPLP informē, ka nekavējoties, pēc pirmās sūdzības saņemšanas šā gada 10. jūnijā NEPLP pieprasīja visus raidījuma "Pieliec punktu!" ierakstus, kā arī Latvijas Radio satura izvērtēšanas komisijas atzinumu.

Pēc ierakstu un Latvijas Radio Satura padomes un Ētikas komisijas atzinumu par "Pieci.lv" projektu "Pieliec punktu!" saņemšanas (attiecīgi 15. un 25. jūnijā) ir veikts programmu monitorings un sagatavots detalizēts juridiskais atzinums, kurā konstatēti iespējamie Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumi, un uz kura pamata 25. jūnijā ir uzsākta administratīvā lietvedība.

Ņemot vērā līdz šim veiktās darbības, Saeimas deputātu norādītais, ka NEPLP nav veikusi un neveic nekādas normatīvajos aktos paredzētās darbības, neatbilst patiesībai, uzsver padome.

Jau vēstīts, ka pēc Latvijas Reģionu apvienības (LRA) iniciatīvas ir sagatavots iesniegums Saeimas Prezidijam NEPLP atlaišanu.

To parakstījuši arī koalīciju veidojošo partiju deputāti Solvita Āboltiņa (V), Kārlis Šadurskis (V), Augusts Brigmanis (ZZS) un Ingmārs Līdaka (ZZS), kā arī opozīcijas pārstāvji Ingūna Sudraba (NSL), Gunārs Kūtris (NSL) u.c.

Likumā noteikts, ka par NEPLP locekli var būt persona ar labu reputāciju, tātad labas reputācijas zaudēšana var būt pamats NEPLP locekļu atbrīvošanai no amata, skaidroja LRA.

NEPLP sastāvā ir Ainārs Dimants, Aija Dulevska, Dainis Mjartāns un Ivars Zviedris. Jūnija otrajā pusē Saeimā tika apstiprināta padomes piektā locekle - Dace Ķezbere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!