Foto: F64
Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) saistībā ar Latvijas Televīzijas (LTV) projekta sadārdzinājumu vērsīsies Korupcijas apkarošanas un novēršanas birojā (KNAB), Saeimas Mediju apakškomisijas ārkārtas sēdē trešdien informēja padomes loceklis Ivars Āboliņš .

Kā iepriekš portālu "Delfi" informēja padomē, 2016. gadā valsts budžetā apstiprināja LTV nozīmīgu attīstības projektu – "Studijas režijas atjaunošana, vienota aparatūras kompleksa, kas apkalpos vairākus studiju paviljonus, izveide" divu gadu periodam piešķirot līdzekļus aptuveni viena miljona eiro apmērā.

Saskaņā ar plānu 800 000 eiro bija jāiztērē līdz 2017. gada beigām, bet LTV apguva tikai nepilnus 175 000 eiro. LTV apņēmās darbus paveikt līdz 2018.gada martam, kas nenotika. 2018. gadā LTV bija jāizlieto vēl 250 000 eiro un jānodod projekta 1. kārta ekspluatācijā līdz 17. decembrim. Plāns netika izpildīts. Turklāt projekta īstenošanas gaitā tika konstatēts būtisks sadārdzinājums – nepilni 500 000 eiro.

Ņemot vērā konstatētos sadārdzinājumus, NEPLP plāno tuvākajā laikā vērsties KNAB, apakškomisijas sēdē norādīja Āboliņš. Tāpat padome vērsīsies pie Zviedrijas sabiedriskā medija ar lūgumu veikt neatkarīgu ekspertīzi saistībā ar tehniskiem jautājumiem, kā arī informēs Eiropas Raidorganizāciju apvienību par notikušo.

NEPLP uzticību zaudējušais LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte atzina, ka, "ja ir kaut mazākās aizdomas par Latvijas Televīzijas līdzekļu izšķērdēšanu, es teiktu, ka pilnīgi noteikti ir jāvēršas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā ar iesniegumu, lai izvērtē".

Ziņots, ka starpsvētku nedēļā, 28. decembrī, NEPLP vienbalsīgi pieņēma lēmumu izteikt neuzticību LTV valdes priekšsēdētājam Beltem un valdes loceklim programmu attīstības jautājumos Sergejam Ņesterovam. Par šo lēmumu bažas pauda partiju apvienība "Attīstībai/Par!" un sasauca Saeimas Mediju apakškomisijas ārkārtas sēdi.

Vēstīts, ka iepriekš "Attīstībai/Par!" uzsvēra, NEPLP lēmums nevieš uzticību tās darbam: "Sabiedriskā medija vadības atlaišana ir nozīmīgs lēmums, kas prasa ļoti skaidru un saprotamu pamatojumu un tas nav ticis sniegts. Turklāt veids, kādā lēmums tika izpildīts – bez brīdinājuma un pirms Vecgada vakara – rada augsni spekulācijām un raisa neuzticību pret pašu uzraudzības institūciju."

Arī Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) nosodīja NEPLP lēmumu. LŽA padomes izplatītajā paziņojumā teikts, ka tā nesaskata pamatojumu šādam lēmumam un uzskata, ka šāda rīcība apdraud sabiedriskā medija neatkarību.

Tāpat jau ziņots, ka NEPLP lēmums stājas spēkā 28. decembrī – līdz ar tā pieņemšanas brīdi. LTV valdē darbu turpina valdes loceklis finanšu jautājumos Ivars Priede.

Iepriekš NEPLP pārstāvji norādīja, ka LTV 2017. un 2018. gadā nav nodrošinājusi stratēģisku attīstības projektu plānošanu un uzraudzību noteiktajos termiņos un budžeta rāmjos.

Paredzēts, ka 10. janvārī NEPLP izsludinās konkursu uz vakantajām sabiedriskā medija valdes locekļu vietām, bet nākamnedēļ iecels pagaidu valdes locekli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!