Foto: Pixabay

Pēdējā gada laikā pret "Pirmo Baltijas kanālu" (PBK) Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ir uzsākusi vairākas administratīvās lietas par dažāda veida pārkāpumiem, no kurām četrās patlaban notiek tiesvedība, otrdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Stratēģiskās komunikācijas apakškomisijas sēdē pauda NEPLP vadītājs Ivars Āboliņš.

Precīzu ierosināto administratīvā pārkāpuma lietu skaitu viņš gan nevarēja nosaukt, sakot, ka tas varētu svārstīties no sešām līdz septiņām.

Saistībā ar neskaidrajām kanālu pārstāvniecības tiesībām un bažām par sankciju režīma neievērošanu, tehnoloģiju uzņēmums "Tet" februārī pārtrauca vairāku kanālu, tostarp PBK, retranslāciju, tos aizvietojot ar līdzvērtīgiem kanāliem.

Savukārt 1. aprīlī uzņēmums atsāka PBK translāciju, jo tika panākta vienošanās ar kanāla veidotājiem un iegūta NEPLP apraides atļauja.

Sēdē deputāts Edvīns Šnore (NA) norādīja, ka "Tet" par PBK atgriešanu apraidē paziņojis ar maldinošu reklāmu – fonā redzamas tādas televīzijas programmas kā "Svētdienas vakars ar Vladimiru Solovjovu" un citas, ko naida runas un kara propagandas dēļ aizliegts pārraidīt.

Savukārt "Tet" pārstāvis Uldis Tatarčuks apliecināja, ka kļūda reklāmā patiešām ir konstatēta un solīja tuvākajā laikā atvainoties klientiem par pārpratumu – šāda tipa raidījumi nav iekļauti programmā un skatītājs Latvijā tos neredz.

Āboliņš atgādināja, ka NEPLP izlases kārtībā veic visu raidošo programmu monitoringu un rūpīgi uzrauga situāciju, taču, kamēr nav konstatēts pārkāpums, pret attiecīgo kanālu vērsties nevar.

Arī citi sēdes dalībnieki norādīja, ka, piemēram, PBK pārraidītās Krievijas armijas militārās parādes var nepatikt, taču tas nav juridisks arguments, lai tās aizliegtu rādīt.

Jau vēstīts, ka, neskatoties uz ilgstošiem un vairākkārtējiem informācijas pieprasījumiem, "Tet" nav pieejama juridiski pamatota informācija par TV kanālu PBK, "NTV Mir", "Ren TV Baltija", "Kinokomedija" un "Kinomiks" retranslācijas tiesību izplatītājiem Latvijā, tāpēc tos izslēdza no "Helio" interaktīvās televīzijas, "Helio" virszemes televīzijas un "Shortcut TV" apraides.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!