Foto: DELFI

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi aicina iedzīvotājus Līgo vakarā nebūt pārgalvīgiem, jo ik gadu vasaras saulgriežos NMPD sniedz palīdzību smagi cietušajiem, tostarp pieaugušajiem un bērniem.

NMPD portālam "Delfi", ka ierasti Līgo svētku brīvdienās traumu skaits pieaug divkārt. Liela daļa negadījumu notiek, zaudējot modrību un neievērojot drošību pie ugunskuriem, griliem vai ūdens tuvumā.

Pagājušā gadā Līgo svētkos nopietnus apdegumus un traumas, lecot pāri ugunskuram, guva 21 līgotājs, trīs jauni cilvēki noslīka, bet trīs dzīvības tika zaudētas satiksmes negadījumos.

Lai novērstu negadījumus, NMP dienesta mediķi aicina, dodoties svinēt svētkus pie dabas vai nezināmās vietās, precizēt adresi jau iepriekš. Nepieciešamības gadījumā operatīvajiem dienestiem būs iespējams labāk izskaidrot savu atrašanos.

Mediķi aicina lejupielādēt telefonā mobilo lietotni "eVeselībasPunkts". Reizē ar zvanu uz ārkārtas tālruni 113 tā ļauj nosūtīt arī zvanītāja atrašanās vietas koordinātes, kā arī lietotnē interaktīvā kartē var redzēt savai atrašanās vietai tuvākās ārstniecības iestādes.

NMPD atgādina, ka jebkura transportlīdzekļa vadīšana alkohola reibumā ir risks dzīvības apdraudējumam.

Tāpat iedzīvotāji aicināti būt piesardzīgiem, lecot pār ugunskuru, jo iekrītot var gūt smagus apdegumus. Līgotājiem nepieciešams pieskatīt savus draugus, jo dienesta pieredze liecina, ka ik gadu ir negadījumi, kad aktīvāki līgotāji, aizmiegot tuvu ugunskuram, gūst smagus ķermeņa apdegumus. Ugunskura un grila tuvumā jāuzmana arī bērni, kas nereti gūst apdegumus, piespiežot plaukstas pie karsta grila vai iekāpjot oglēs.

Aizdedzinot ugunskuru, tajā nedrīkst liet benzīnu vai citus degmaisījumus, kas var strauji uzliesmot un radīt plašus un smagus apdegumus. Jāpārliecinās, ka degmaisījuma pudeles nav pieejamas bērniem.

Svētku svinēšanās laikā jābūt piesardzīgam, dodoties peldēt. Mediķi norāda, ka peldvietā nevajag ūdenī lekt no augstuma ne uz galvas, ne uz kājām. NMPD aicina neiet peldēties naktī, īpaši nezināmās peldvietās, kā arī nepeldēties viena. Tāpat peldēšanās nav savietojama ar alkohola lietošanu.

Īpaši ūdenskrātuvju tuvumā jāuzmana bērni, kurus ne mirkli nedrīkst atstāt bez uzraudzības.

Ja svētku dienās nepieciešama konsultācija vieglāku traumu vai saslimšanu gadījumos, mediķa padomu var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kas brīvdienās un svētkos strādā visu diennakti. Savukārt, ja nepieciešama ārsta konsultācija vai palīdzība klātienē, mobilās lietotnes "eVeselībasPunkts" interaktīvajā kartē redzēsi tuvāko ārstniecības iestādi un pa norādīto maršrutu doties uz to.

Ja gūta smaga trauma vai pēkšņi pasliktinājies veselības stāvoklis apdraudot dzīvību, neatliekamo medicīnisko palīdzību var izsaukt zvanot uz ārkārtas tālruni 113 vai izmantojot jau minēto mobilo lietotni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!