Foto: Shutterstock

Ik gadu ir ar svētku svinēšanu saistītas traumas, kad cietuši bērni, tāpēc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi svētku laikā atgādinā būt vērīgiem un novērst bīstamu traumu risku pašiem mazākajiem, portālu "Delfi" informēja NMPD.

NMPD aicina neaizmirst sargāt bērnus no apdegumiem. "Neturi bērnu klēpī, kad dzer karstu dzērienu, jo bērns trauka saturu var uzraut sev virsū. Pārliecinies, lai kafijas kanna vai krūze nav uz galda vai plaukta malas. Nepieļauj bērnu rotaļas virtuvē pie karstiem katliem un plīts. Jāņem vērā, ka apgāžot nelielu krūzi ar karsto dzērienu, bērns var gūt plašus apdegumus", uzsver NMPD.

Apdegumu vai applaucējumu gadījumā pirmā palīdzība ir dzesēšana līdz 20 minūtēm zem vēsa tekoša ūdens. Ja apdeguma vieta ir lielāka par bērna plaukstu, tad jāzvana mediķiem uz ārkārtas tālruni 113.

Tāpat nedrīkst pieļaut, ka bērni paliek vieni telpās, kur ir iedegtas svecītes. Katru gadu ap svētku laiku ir kāds negadījums, kur bērns cietis, kad tuvumā bijušas sveces. "Svētku rotājumus, lampiņu virtenes novieto drošā vietā, lai bērni tās neuztvertu par rotaļlietām. No iepriekšējo gadu pieredzes redzams, ka ir vairākas situācijas, kad nopietnas traumas gūtas, kad bērni spēlējušies ar stikla eglītes rotājumiem, kas plīsuši spēlēšanas laikā un ass gabaliņš nokļuvis acī vai mutē, kā arī traumas gūtas, kad rotājumiem, ar kuriem spēlējušies, noknibinātas detaļas, tostarp arī asas. Nepieļauj, ka bērni piekļūst un rotaļājas ar lampiņu virtenēm", atgādina dienestā.

Ja svētku laikā pēkšņi gadās saslimt vai gūt kādu traumu, jāvēršas tuvākajā ārstniecības iestādē Rīgā un citās Latvijas lielākajās pilsētās pie dežūrārsta vai steidzamās medicīniskās palīdzības punktā.

Savukārt neatliekamos gadījumos, kad apdraudēta veselība vai dzīvība, palīdzību sniedz slimnīcu uzņemšanas nodaļas.

Plašāka informācija medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējām Nacionālā veselības dienesta mājaslapā.

Vienkāršāku saslimšanu gadījumā svētku brīvdienās mediķa padomu visu diennakti varēs saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.

Neatliekamos gadījumos, kad veselības dēļ apdraudēta dzīvība, jāzvana uz ārkārtas tālruni 113.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!