Foto: LETA
Otrdien pie Liepājas reģionālās slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Kurzemes reģiona brigāžu mediķi mācīsies, kā pacientiem un cietušajiem sniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību glābšanas helikopterā, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMP).

Praktiskās iemaņas un teorētiskās zināšanas apgūs 25 brigāžu mediķi, tajā skaitā no Liepājas, Priekules, Aizputes, Alsungas, Ventspils, Dundagas, Rojas un Talsiem. Mācību laikā tiks izmantots Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku glābšanas helikopters (NBS GS). Viens no mācību mērķiem ir arī pilnveidot NMP dienesta mediķu un NBS GS Aviācijas bāzes Aviācijas eskadriļas sadarbību.

NMP dienesta speciālisti un NBS GS AB Aviācijas eskadriļas Glābšanas dienesta posma instruktori mācību laikā Kurzemes NMP brigāžu mediķiem sniegs teorētiskās zināšanas un trenēs praktiskās iemaņas neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanā cietušajiem glābšanas darbu laikā un gaisa medicīniskās transportēšanas laikā glābšanas helikopterā, izmantojot tajā esošo aprīkojumu.

NMP dienesta mediķi apgūs zināšanas par drošības noteikumiem un medicīniskās palīdzības sniegšanas specifiku gaisa transportā. Tāpat mediķiem būs praktiski vingrinājumi darbojoties ar glābšanas helikopterā esošo medicīnisko aprīkojumu, viņi mācīsies sniegt palīdzību cietušajiem lidojuma laikā, kā arī nolaisties no helikoptera un pacelties tajā, izmantojot specifisko aprīkojumu, t.sk. virves un vinčas. Mācības novēros arī NMP dienesta Operatīvā vadības centra pārstāvji, kā arī Liepājas reģionālās slimnīcas neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļas mediķi.

Jau vairāku gadu garumā šādas apmācības tiek organizētas sadarbībā ar NBS Gaisa spēku Aviācijas bāzi.

Līdz šim jau 173 NMP dienesta mediķi visā Latvijā ir apmācīti sniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību smagi slimiem pacientiem vai cietušajiem lidojuma laikā. Transportēšanas laikā NBS glābšanas helikopterā NMP dienesta mediķi spēj nodrošināt kritiski smagu pacientu vai cietušo dzīvības funkciju uzturēšanu, nepieciešamības gadījumā veikt reanimācijas pasākumus u.c. neatliekamo palīdzību, līdz brīdim, kamēr cietušais tiek nogādāts slimnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!