Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Ja tuvākajās dienās valdībā netiks pieņemti steidzami un radikāli lēmumi, veselības aprūpes sistēmas kapacitātes pārsniegšana ir tikai pāris nedēļu jautājums, paziņojumā norāda Latvijas Ārstu biedrība un Latvijas Jauno ārstu asociācija, uzsverot, ka novēlota valdības rīcība jau šobrīd ir pieļāvusi nekontrolētu Covid-19 izplatību sabiedrībā.

Mediķi norāda, ka valsts veselības aprūpes sistēma šobrīd strādā ar milzīgu pārslodzi un ir reāla sabrukuma priekšā, kā sekas izjutīs ne tikai ar Covid-19 slimojošie, bet potenciāli jebkurš Latvijas iedzīvotājs.

"Jāpārtrauc dzīvot ilūzijās par Covid-19 gultu un, īpaši, cilvēkresursu rezervēm Latvijas slimnīcās," uzsver biedrībās.

Ārsti norāda, ka gan politiķiem, gan sabiedrībai beidzot ir jāieklausās veselības aprūpes profesionāļos, kas brīdina, ka tik augsta saslimstība Latvijas situācijā nav pieļaujama un to ar jebkādiem līdzekļiem ir jācenšas samazināt. To visātrāk var izdarīt, samazinot nevajadzīgu un nesvarīgu kontaktu skaitu.

"Šobrīd pasaulē ir zināma konkrētu pasākumu efektivitāte kontaktu ierobežošanā starp cilvēkiem ar attiecīgu slimības transmisijas un izplatības mazināšanos. Pieeja dažādās valstīs atšķiras, ņemot vērā lokālās īpatnības. Valdībai ir jāpieņem skaidri lēmumi, kuru izpilde ir izkontrolējama, pretējā gadījumā ierobežojumiem nebūs rezultāta," uzskata mediķi.

Vienlaikus jādomā arī par vakcinācijas aptveres veicināšanu, īpaši fokusējoties uz riska grupām. Vakcinācija dos rezultātu ilgtermiņā, un lēmumi par obligāto vakcināciju ir pareizi, taču novēloti, norāda mediķi.

Vakcinācija ir ne tikai visefektīvākais Covid-19 profilakses pasākums konkrētam indivīdam, daudzkārtīgi mazinot smagas un fatālas slimības norises, kā arī ilgtermiņa komplikāciju risku, bet ļauj drošāk pasargāt no slimības arī apkārtējos, norāda biedrībās.

Savukārt veselības aprūpes sistēmas pārslodze un sabrukums rada draudus cilvēku veselībai un dzīvībai arī jebkuras citas slimības gadījumā – ne tikai cilvēkam pašam, bet arī viņa tuvākajiem cilvēkiem, uzsver mediķi.

"Pieprasām (jo aicināt ir par vēlu) valdību godprātīgi veikt savus pienākumus un rūpēties par tās iedzīvotāju veselību un dzīvībām. Valdības neizlēmība ne tikai mazina uzticību valsts varai, bet arī veselības aprūpes sistēmai. Atbildības par savu neizdarību novelšana un iespējamo vainīgo meklēšana veselības nozarē ir negodīga un neētiska," uzsver biedrībās.

Reizē mediķi norāda, ka steidzami pieņemot lēmumus, ir nepieciešams pēc iespējas ātrāk informēt sabiedrību, izmantojot visus iespējamos komunikācijas kanālus gan latviešu, gan krievu valodā.

Jau vēstīts, ka vairākas dienas pēc kārtas diennaktī konstatēti vairāk nekā 1000 jaunu Covid-19 saslimšanas gadījumu, kā arī stacionēto pacientu kopskaits Latvijā pārsniedzis 500 pacientu atzīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!