Foto: stock.xchng
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas pacients, kura līķi mēnesi pēc izrakstīšanas atrada slimnīcas teritorijā, izrakstīšanas brīdī bijis spējīgs pārvietoties un par sevi atbildēt, tāpēc palaists mājās, portālam "Delfi" trešdien skaidroja slimnīcas pārstāve Ieva Stibe.

Stibe pastāstīja, ka no policijas saņemtas ziņas, ka atrastais ir ārstniecības iestādes pacients, kurš aptuveni pirms mēneša pazuda.

Vīrieti ar galvas traumu uz slimnīcu atveduši "ātrie", un mediķi esot izdarījuši visu, kas nepieciešams – izmeklējuši un novērojuši pacientu, skaidroja Stibe. Mediķi secinājuši, ka vīrieti nav nepieciešams ievietot slimnīcā, viņš esot bijis spējīgs pats pārvietoties un par sevi atbildēt, tāpēc palaists mājās. Jautāta, vai tik vēlā vakara stundā pacientus var izrakstīt, Stibe norādīja, ka pulksten 23 nav nemaz tik vēls laiks un tajā laikā vēl kursējot sabiedriskais transports.

Medicīniskais personāls parasti sazinoties ar pacientu tuviniekiem, taču šajā gadījumā slimnīcai neesot bijis radinieku kontaktinformācijas, un pacients bijis adekvāts, skaidroja slimnīcas pārstāve.

Vīrieša mirstīgās atliekas atrastas maija vidū. Par viņa pazušanu tuvinieki ziņojuši aprīlī. Vīrietis 12.aprīlī bija nokritis kāpņu telpā un stipri sasitis galvu, pārsitot kreiso uzaci. Tāpēc viņš nogādāts slimnīcā. Nākamajā dienā vīrieti no slimnīcas izrakstīja, nosakot viņam diagnozi – viegls smadzeņu satricinājums ar reiboņiem. Taču tuvinieki vēstīja, ka mājās vīrietis nepārnāca.

Pazudušā vīrieša sieva Latvijas Radio ziņām stāstījusi, ka nākamajā dienā viņa interesējusies slimnīcā un saņēma atbildi, ka vīrs no rīta izrakstīts. Kad vīrs neparādījās ne tajā, ne nākamajā dienā viņa lūdza policiju sākt meklēšanu. Viņa arī stāstījusi, ka devusi mediķiem kontaktinformāciju, lūdzot ziņot radiniekiem, ja vīrieti izrakstīs no slimnīcas.

Stradiņa slimnīcas Neatliekamās medicīnas centra vadītājs Valērijs Ratobiļskis norāda, ka uzņemšanas nodaļas ārsts izvērtē pacienta veselības stāvokli, izmeklē pacientu un nolemj, vai pacients jāstacionē tālākai ārstēšanai slimnīcā vai arī pacientu var izrakstīt no slimnīcas ambulatorai aprūpei.

Teritorijā atrastais pacients, Stradiņa slimnīcas Neatliekamās medicīnas centrā pavadīja septiņas stundas - no plkst.16 līdz plkst.23. Slimnīcas dokumentācija apstiprina, ka pacients izmeklēts un viņam sniegta neatliekamā palīdzība. Pacienta veselības stāvoklis bija adekvāts, lai viņu izrakstītu no slimnīcas tās pašas dienas vakarā.

"Pacienti no Neatliekamās medicīnas centra tiek izrakstīti neatkarīgi no diennakts laikā, ja nav nepieciešama hospitalizācija. Ja pacientam nav iespējams nokļūt mājās nakts laikā, ir iespējams uzturēties centra uzgaidāmajā telpā. Atsevišķos gadījumos, ja ir brīvas gultas vietas, pacientu iespējams izguldīt. Bet šādi gadījumi praktiski nav iespējami, jo slimnīca ir pārpildīta un pacienti nereti guļ gaiteņos. Diemžēl Stradiņa slimnīcā šobrīd fiziski nav telpu, lai adekvāti risinātu šādas situācijas," skaidro slimnīca.

"Lai gan slimnīcas pienākumos neietilpst nodrošināt pacientu transportēšanu pēc medicīniskās palīdzības sniegšanas, personāls nepieciešamības gadījumā nāk pretī pacientiem. Ja pacientam nav iespēju nokļūt mājās ar tuvinieku transportu vai sabiedrisko transportu, tad ārstējošais ārsts sazinās ar koordinatoru, kas noorganizē taksometru nakts laikā. Dienas laikā koordinators var noorganizēt slimnīcas transportu par attiecīgu samaksu. Ja pacientam tajā brīdī nav naudas, lai samaksātu par transportēšanu, tiek izsniegta kvīts, kas jāapmaksā 15 dienu laikā," skaidro slimnīca.

Stradiņa slimnīca arī aicina pašus pacientus novērtēt savu veselības stāvokli un jau savlaicīgi lūgt tuviniekus vai draugus pēc izmeklēšanas vai uzturēšanās slimnīcā palīdzēt ar nokļūšanu mājās.

Konkrētajā gadījumā Stradiņa slimnīca izsaka līdzjūtību pacienta piederīgajiem.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka policija sākusi izmeklēšanu par gadījumu, kad aptuveni mēnesi pēc izrakstīšanas no slimnīcas un pazušanas bez vēsts tuvinieku meklēto vīrieti atrada šīs pašas slimnīcas teritorijā mirušu. Mirstīgās atliekas teritorijā nebija pamanītas ilgāku laiku, jo atradās kādas slimnīcas ēkas sētas pusē, padziļinājuma zem pirmā stāva loga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!