Foto: F64

Svētdienas pēcpusdienā mediķiem nav izdevies izglābt kāda Siguldā pēkšņi uz ielas saļimuša vīrieša dzīvību, portālam "Delfi" pastāstīja Neatliekamās Medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša.

Ātro palīdzību izsaucis un vīrietim pirmo palīdzību sniedzis siguldietis Artūrs, kurš kopā ar draugiem bija izbraucis veloceļojumā pa Siguldu. Artūrs portālam „KasJauns.lv" pastāstīja, ka ap pulksten pusčetriem pēcpusdienā pašā pilsētas centrā, netālu no autoostas ieraudzījis, ka uz ielas pēkšņi saļimis kāds apmēram 55 gadus vecs vīrietis. Viņš bija vācietis, ar draugu izīrējis velosipēdus un pēc brauciena pa Siguldu atgriezies viesnīcā, kad viņam pēkšņi palicis slikti. Vīrietis lūdzis izsaukt ātro palīdzību. 

Pēc pāris minūtēm garām ar ieslēgtām bākugunīm pabraukusi ātrā palīdzība, kas aizgriezusies aiz stūra. Artūrs bijis uz ielas un ar rokām „ātrajiem" rādījis, ka jāapstājas pie nokritušā cilvēka. Mediķi gan neesot apstājušies un Artūrs vēlreiz zvanījis mediķiem, sakot, ka mediķi aizbraukuši garām. Pēc kādām trim minūtēm garām aizbraukusī automašīna atgriezusies un brigāde teikusi, ka braukuši uz citu izsaukumu, notikumus atcerējies Artūrs. 

Tikmēr saļimušajam vīrietim palicis aizvien sliktāk, viņš kļuvis zils. Ātrajā palīdzībā bijuši šoferis un medmāsa, atzīmē Artūrs. Viņa skatījumā, mediķu pieredze palīdzības sniegšanā bijusi „zem katras kritikas". Tāpat nav strādājuši aparāti - „kardiogrammai bija beidzies papīrs, akumulators izlādējies, elektrošoka slēdži nestrādāja. Tikmēr, kamēr viņi krāmējās ar aparatūru, es palīdzēju veikt mākslīgo elpināšanu," svētdienas notikumus atcerējies Artūrs.

Aculiecinieks arī portālam pastāstījis: Siguldas mediķi teikuši, ka neko nevar izdarīt, tāpēc izsaukti papildspēki no Rīgas, kas ieradušies pēc 40 minūtēm un paziņojot, ka vairs neko nevar izdarīt - cilvēks jau miris.

NMPD pārstāve Bukša portālam „Delfi" sacīja, ka svētdienas pēcpusdienā Siguldā patiešām bijis gadījums, kad NMPD brigāde braukusi notikuma vietai garām uz citu izsaukumu, taču palikusi notikuma vietā un veikusi vīrietim reanimācijas pasākumus. Mediķi notikuma vietā ieradušies 2 minūtes pēc izsaukuma. Šajā konkrētajā gadījumā darīts viss, lai cietušajam palīdzētu.

Viņa noliedza, ka mediķi nebūtu bijuši pietiekami labi sagatavoti, uzsverot, ka viņi ir apmācīti dzīvību glābšanai, neatkarīgi no tā, kurā reģionā brigāde strādā. Tāpat visas brigādes ir aprīkotas ar cilvēka reanimēšanai nepieciešamo tehniku.

Bukša skaidroja, ka, atšķirībā no Latvijas reģioniem, Rīgas reģionam ir tā priekšrocība, ka ir arī īpaša reanimācijas brigāde, kuras palīdzību iespējams lūgt īpašos gadījumos. Tā kā Sigulda ir salīdzinoši netālu no Rīgas, izlemts lūgt reanimācijas brigādes papildu palīdzību no Rīgas.

Šajā gadījumā mediķi visu iespējamo palīdzību snieguši uz vietas un tāpat 36 minūšu laikā bijusi klāt brigāde no Rīgas. Konkrētajā gadījumā vīrieša dzīvību nav bijis iespējams glābt, jo viņam bija iestājusies klīniskā nāve un no klīniskās nāves atgriezt dzīvē cilvēku tik viegli nav iespējams, papildināja Bukša. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!