Foto: Shutterstock

Veselības ministrija (VM) sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centra un Iekšlietu ministrijas speciālistiem izstrādājusi ieteikumus ārstniecības personām cilvēku tirdzniecības upuru atpazīšanai, informē Veselības ministrijā.

Minētie ieteikumi satur praktisku informāciju gan par cilvēku tirdzniecības problemātiku, gan iespējamo ārstniecības personas rīcību, atpazīstot iespējamo cilvēku tirdzniecības upuri.

Informatīvajā materiālā teikts, ka cilvēktirdzniecības upuris var būt jebkāda vecuma, dzimuma, etniskās piederības, sociālekonomiskā stāvokļa vai pilsonības pārstāvis. Tomēr lielākais vairums cilvēktirdzniecības upuru, kas tiek izmantoti seksuālā nolūkā, ir sievietes un meitenes. Savukārt piespiedu darbā vairāk tiek nodarbināti vīrieši. Puse no visiem upuriem ir nepilngadīgas personas, teikts materiālā.

Ārstniecības personālam ieteikts pievērst uzmanību, vai persona ārstu apmeklē kopā ar kādu citu personu. Materiālā norādīts, ka viena no ļoti svarīgām pazīmēm ir tā, ka cilvēktirdzniecības upuri vizītē pie ārsta ļoti bieži pavada kāda cita persona, kura vēlas piedalīties ārsta pieņemšanā un vēlas sniegt atbildes uz ārsta uzdotajiem jautājumiem par notikušo cietušās vai slimās personas vietā. Tāpat norādīts, ka daļa upuru neapzinās patieso situāciju, kādā tie nokļuvuši, un tādēļ neuzskata sevi par upuri.

Cilvēktirdzniecības upuris var būt arī alkohola un/ vai narkotisko vielu ietekmē vai abstinences stāvoklī, tādējādi pārspīlēti reaģējot uz notiekošo situāciju vai atsakoties atbildēt uz jautājumiem un iesaistīties sarunā. Tāpat speciālisti uzsver, ka ir personas, kuras vaino sevi par nonākšanu šādā situācijā, proti, tām ir kauns vai tās dažādu iemeslu dēļ ir atkarīgas no ekspluatatora.

Speciālisti arī norāda, ka parasti cilvēktirdzniecības upuri cieš no vairākām fiziskām un psiholoģiskām problēmām, kā arī mēdz melot par ievainojumu rašanās cēloņiem vai sniedz neticamas atbildes un citas atrunas.

Plašāk ar ieteikumiem var iepazīties šeit.

VM norāda, ka ieteikumi veidoti kā palīglīdzeklis ārstniecības personām, lai iepazīstinātu ar mūsdienu cilvēku tirdzniecības formām un pazīmēm, kas var norādīt, ka cilvēks iespējams kļuvis par cilvēku tirdzniecības upuri. Tāpat informatīvajā materiālā ir pieejami padomi komunikācijas veidošanai starp ārstu un iespējamo cilvēku tirdzniecības upuri, skrīninga jautājumi upura atpazīšanai un informācija par palīdzības saņemšanas iespējām policijā, sociālajā dienestā un sabiedriskajās organizācijās, kas strādā ar cilvēku tirdzniecības upuriem.

Ministrija skaidro, ka pasaules pieredze liecina – ārstniecības personas var būt to profesionāļu lokā, kuras pirmās nonāk kontaktā ar cilvēku tirdzniecības upuriem. Tāpēc sagatavoto ieteikumu mērķis ir veicināt iespēju, ka ārstniecības personas savā ikdienas darbā varētu atpazīt iespējamo cilvēku tirdzniecības upuri, un bez nepieciešamās medicīniskās palīdzības piedāvātu arī iespēju personai vērsties pēc palīdzības, lai izkļūtu no esošās situācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!