Foto: LETA

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) aicina Saeimas deputātus nebalsot par nākamā gada valsts budžetu, kamēr netiek nenodrošināts mediķu atalgojuma pieaugums vismaz par 10% 2022. gadā.

Kā informēja LVSADA, organizācija pauž neizpratni un sašutumu sakarā ar otrdien valdībā apstiprināto budžeta likumprojektu, kuru ceturtdien paredzēts iesniegt Saeimā.

Pēc LVSADA paustā, lai mediķu darba samaksa augtu līdzvērtīgi darba samaksas pieaugumam valstī, vajadzīgi ne mazāk kā 75 miljoni eiro. Arodbiedrība šo jautājumu savlaicīgi iekļāva streika prasībās un sarunās ar Veselības ministriju (VM) esot panākusi konceptuālu vienošanos, ka 2022.gadā tiek palielināta vidējā darba samaksa tarifu daļā par 10% visām ārstniecības personām.

Šī gada 1. oktobrī Veselības aprūpes nozares apakšpadomes sēdē tika pieņemts lēmums aicināt Ministru kabinetu atbalstīt visu VM pieprasīto finanšu līdzekļu apjoma piešķiršanu darba samaksas pieaugumam ārstniecības personām 2022.gadā.

Vēlāk, 12. oktobra Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē, gan arodbiedrība, gan devēju puse esot norādījusi uz nepieciešamību stiprināt cilvēkresursus Veselības aprūpes nozarē, aicinot palielināt nozares darbinieku atalgojumu par vismaz 10% tarifu daļā.

Kā atzīmē LVSADA, neskatoties uz Covid-19 pandēmijas radīto papildu fizisko un garīgo slodzi ārstniecības personālam, valdība tomēr ir lēmusi ārstniecības personu darba samaksas pieaugumam atvēlēt vien 35 miljonus eiro, kas nav pat puse no nepieciešamā.

LVSADA priekšsēdētāja vietniece Līga Bāriņa izsaka nožēlu, ka "esošā valdība atkārtoti pasaka "nē" pienācīgam mediķu atalgojumam". Valdība šādi rīkojoties parāda, ka veselības aprūpes darbinieki joprojām nav svarīgi, uzskata arodbiedrības priekšsēdētāja vietniece.

Jau ziņots, ka LVSADA septembra beigās vērsās pie Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) un finanšu ministra Jāņa Reira (JV) ar lūgumu palīdzēt iespējami drīz nostiprināt panākto kompromisu sarunās ar VM par iepriekš iesniegto streika prasību izpildi, informēja LVSADA darba koordinētāja Inga Rudzīte.

Viņa atgādināja, ka LVSADA 23.augustā iesniedza VM streika prasības par vidējās mēneša darba samaksas paaugstināšanu 2022., 2023. un 2024. gadā katru gadu atbalsta personālam, kas nav ārstniecības personas, par 5% un ārstniecības personām par 10% visās kvalifikācijas grupās.

Kā norādīja VM pārstāvis Oskars Šneiders, 15. septembrī VM un LVSADA panāca konceptuālu kompromisu par arodbiedrības kolektīva interešu strīda prasību izpildi. Taču 22. septembrī VM no LVSADA saņēma rakstisku informāciju, ka arodbiedrības padomē pieņemts lēmums pārveidot sākotnējo kolektīvā interešu strīda prasību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!