Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) izvirzījusi Veselības ministrijai četras pirmsstreika prasības, trešdien preses paziņojumā informē arodbiedrība.

Arodbiedrība prasa paaugstināt vidējo darba samaksu veselības nozares darbiniekiem par 10% no 2016. gada 1. janvāra.

Tā prasa saglabāt nosacījumu, ka vidējā ārstniecības personāla vidējā mēneša darba samaksa ir 60% no ārstu darba samaksas, bet jaunākā personāla vidējā mēneša darba samaksa ir 40% no ārstu darba samaksas.

Starp arodbiedrības prasībām ir noteikums savlaicīgi sagatavot un pieņemt nepieciešamos grozījumus valdības noteikumos par zemāko mēnešalgu un speciālo piemaksu ārstniecības personām un noteikumos par veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību.

Ja nepieciešams, savlaicīgi sagatavot un pieņemt grozījumus noteikumos par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku darba samaksu un tās noteikšanas kārtību, pausts paziņojumā.

LVSADA līderis Valdis Keris aģentūrai BNS skaidroja, ka pēdējās prasības izriet no nepieciešamības nozarē paaugstināt algas par 10%, "lai nauda cilvēkus reāli sasniegtu".

"Lai cilvēki saņemtu 10% algu pielikumu, ir jābūt shēmai [MK noteikumu grozījumiem], un nepietiek tikai ar politisku lēmumu," skaidro ardbiedrības vadītājs.

Prasības ir nosūtītas Veselības ministrijai un trīs dienu laikā ir jāizveido izlīgšanas komisija. Arodbiedrība piedāvā tajā iekļaut no katras puses piecus pārstāvjus.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība ir viena no mediķu darbinieku organizācijām, kas apvieno ap 10 tūkstošiem nozarē strādājošo.

17. novembrī arodbiedrība aicināja Veselības ministriju veidot izlīgšanas komisiju, kas ir pirmais solis streika pieteikšanas procedūrā. Arodbiedrība ar ministriju ir gatava diskutēt līdz 30. novembrim, kad Saeima lems par nākamā gada valsts budžetu galīgajā lasījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!