Foto: F64

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) padome otrdien nolēma atbalstīt protesta akciju rīkošanu pie Saeimas jau nākamajā nedēļā, 29. septemrbī, pulksten 11.

Mediķi ir gatavi protestēt, jo pagaidām nav panākts finansējuma pieaugums veselības aprūpei līdz 3,25% no iekšzemes kopprodukta (IKP) nākamajam gadam. Kā norādīja mediķu arodbiedrības vadītājs Valdis Keris, šobrīd nozarei 2017.gada budžeta projektā kopā ar visiem celtniecības darbiem tiek plānoti 834,5 miljoni eiro, kas nozīmē, ka līdz 3,25% no IKP pietrūkst vēl 23,5 miljoni eiro. Tāpat nav paredzēts, ka 2020.gadā veselībai jāatvēl 4% no IKP, kā arī nākamgad nav paredzēts pieaugums mediķu algām.

Mediķu arodbiedrība arī nav saņēmusi Saeimas atbildi uz 1.maija protesta akcijām, kā arī atbilde par ieteikumiem situācijas uzlabošanai joprojām tiek gaidīta no Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas, kā arī Budžeta komisijas. "Saeima ignorē," secina Keris.

Protesta akcijas devīze būs "Par tautas dzīvību". Pie Saeimas paredzētajā akcijā mediķi izspēlēs izrādi, kurā darbosies "Nāve" un "Tautas dzīvība". Pie Saeimas tiks sākta arī parakstu vākšana, lai atbalstītu vēstuli deputātiem, kurā būs izteiktas prasības palielināt finansējumu veselībai, kā arī brīdinājums politiķiem, ka, nepiešķirot medicīnai lielāku finansējumu, vēstuli parakstījušie cilvēki par viņiem vairs nebalsos. Parakstīties par vēstuli būs iespējams protesta akcijas laikā, kā arī pēc tam LVSADA birojā, arodbiedrības mājaslapā, kā arī, iespējams, medicīnas iestādēs.

Savukārt vēlāk, iespējams, 12.oktobrī vai 13.oktobrī, kad no Finanšu ministrijas (FM) nākamā gada valsts budžeta portfelis tiks nests uz Saeimu, pie parlamenta ēkas tiks izklāts "Nāves paklājs". Iespējams, ceļā no FM līdz Saeimai tiks izvietotas arī slimnieku gultas.

Pēc tam Saeimai tiktu iesniegti arī savāktie iedzīvotāju un mediķu paraksti par politiķiem paredzēto vēstuli.

Keris norādīja, ka, ņemot vērā politiķu līdzšinējo attieksmi, pirmā protesta akcija izrādes formā ir nenovēršama, tomēr, ja līdz tam laikam, kad budžets tiks iesniegts Saeimā, tiks apmierinātas mediķu prasības, tad vēstules un cilvēku parakstu iesniegšana Saeimā, kā arī "Nāves paklāja" akcija varētu notikt citādi.

Padomes sēdē šodien tika prezentēts arī akcijas logo, kurā parādījās zaļā un dzeltenā krāsa, kas ir arī Zaļo un zemnieku savienības logo krāsas.

Pagaidām plānots, ka akcijā 29.septembrī piedalīsies aptuveni 700 cilvēku. Aicināti tiks visi tie, kuri vēlas piedalīties. Padomes sēdes laikā izskanēja arī viedokļi, ka pirms akcijas sākuma pie Saeimas būtu jārīko neliels gājiens, lai pievērstu sabiedrības uzmanību, jo vairāki mediķi, atskatoties uz iepriekšējām protesta akcijām, pauda bažas par sabiedrības kūtrumu un neiesaistīšanos cīņā par lielāku finansējumu medicīnai.

Plānots, ka līdzekļi protesta akcijām tiks ņemti tikai no LVSADA biedru naudām.

Jau vēstīts, ka, cerot uz pēdējā brīža pozitīvām izmaiņām, LVSADA padome 16.augustā nolēma vēlreiz aicināt valdību finansēt nozari atbilstoši labai starptautiskajai praksei un atkārtoti jautājumu par protesta akciju rīkošanu izskatīt šodien.

Kā sēdē skaidroja arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris, līdz 20.septembrim arodbiedrība vēlas redzēt savu prasību izpildi, pretējā gadījumā varētu tikt rīkotas protesta akcijas. Viena no arodbiedrības prasībām ir veselības aprūpes budžeta palielināšana 2017.gadā līdz 3,25% no IKP, 2018.gadā - līdz 3,5%, 2019.gadā - līdz 3,75%, bet 2020.gadā - līdz 4% no IKP. Šobrīd medicīnai tiek atvēlēti aptuveni 3% no IKP.

Tomēr valdība divas dienas vēlāk lēma, ka veselības nozarei nākamgad būs pieejami papildu aptuveni 45 miljoni eiro, nevis VM prasītie 70 miljoni.

Veselības ministre Anda Čakša uzsvērusi, ka, nesaņemot nozarei nepieciešamo finansējumu - 70 miljonus eiro -, arī nākamgad pacientiem būs jārēķinās ar garām rindām uz izmeklējumiem pie speciālistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!