Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības padome pieņēmusi lēmumu 4.decembrī rīkot piketu pie Veselības ministrijas, izsakot neuzticību ministrei Ingrīdai Circenei ("Jaunais laiks").
Kā informēja Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Ruta Vīksna, jau 60 gadus un arī pašlaik darba koplīgumos ārstniecības personām tiekot noteikts saīsināts normālais darba laiks - 38,5 stundas nedēļā. Tam par pamatu ir darbinieku fiziskais un garīgais izsīkums, darbs stresa un inficēšanās apstākļos, kas var negatīvi ietekmēt medicīniskās palīdzības kvalitāti un efektivitāti.

Vēl 2002.gada jūlijā ar Ministru kabineta rīkojumu "Par streika prasību izpildi" tika uzdots izstrādāt noteikumus par ārstniecības amatiem, kuros darbiniekiem nosakāms saīsināts darba laiks. Par šī jautājuma virzību arodbiedrība ir nepārtraukti diskutējusi ar Veselības ministrijas pārstāvjiem Izlīgšanas komisijā par streika prasību izpildi, bet Ministru kabineta rīkojums netiek pildīts. Turklāt Veselības ministrija ir sagatavojusi grozījumus pieminētajam MK rīkojumam ar priekšlikumu svītrot no tā 3.1. apakšpunktu, kas paredz noteikt ārstniecības personām 38,5 stundu darba nedēļu.

Arodbiedrības padome ir atzinusi Veselības ministrijas rīcību par nekonsekventu, jo tā nepilda Izlīgšanas komisijā pušu panākto vienošanos turpināt sarunas par normālo saīsināto darba laiku, tāpēc ir pieņemts lēmums rīkot piketu 4.decembrī no plkst.9 līdz 10 pie Veselības ministrijas par neuzticības izteikšanu ministrei Circenei.

Kā uzsvēra Vīksna, arodbiedrības mērķis ir panākt MK rīkojuma grozījumu apturēšanu un streika prasību izpildi, jo Veselības ministrijai un valdībai nav tiesību nepildīt nosacījumus, kas bija panākti streika rezultātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!