Foto: LETA

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), kura demisiju otrdien pieprasīja Latvijas Ārstu biedrība (LĀB), trešdien pēc tikšanās ar nozares stratēģisko padomi un mediķu darbadevējiem paziņoja, ka šonedēļ ārstu mobilizācija nenotiks un ka tas būs tikai galējais risinājums.

Kā ziņots otrdien, LĀB pieprasīja veselības ministra Pavļuta demisiju, pārmetot viņam "Veselības ministrijas (VM) ilgstoši pieļautās kļūdas krīzes vadībā un plānoto mediķu mobilizācijas izsludināšanu". Demisijas lūguma, trešdien pievienojās arī citi mediķi.

Atbildot uz nozares paustajām dusmām, ministrs sasauca nozares stratēģisko padomi, kurā apsprieda potenciālos risinājumus situācijai, kad valstij trūkst mediķu Covid-19 pacientu ārstēšanai.

"Šonedēļ uz valdību mobilizācijas rīkojumu nevirzīšu - mobilizācija būs pēdējais solis, ja visas brīvprātīgas metodes būs izsmeltas," pēc sēdes vietnē "Twitter" rakstīja Pavļuts.

Veselības ministrijā (VM) aģentūru LETA informēja, ka, strauji pieaugot Covid-19 slimnieku skaitam un nepieciešamībai pēc aizvien jaunām slimnīcu gultām un nodaļām, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas un Daugavpils reģionālās slimnīcas vadītāji padomes sēdē norādījuši uz akūto personāla trūkumu Covid-19 pacientu ārstēšanai.

Gatavojoties straujam pacientu pieplūdumam, VM aicinājusi ārstus, māsas, ārsta palīgus, māsu palīgus un citus mediķus iesaistīties Covid-19 pacientu ārstēšanā - ārstniecības personas, kuras var palīdzēt ar savām zināšanām un prasmēm Covid-19 pacientu aprūpē un kuri gatavi uzņemties papildu apmaksātu darbu, tiek aicināti reģistrēties elektroniski vietnē "https://arka.vide.gov.lv" vai pieteikties slimnīcu personāldaļās.

Pēc atkārtotā aicinājuma šī mēneša sākumā šim darbam ir reģistrējušies ap 400 dažādu ārstniecības personu, kuru pieteikumi tiek vērtēti un nosūtīti slimnīcām. Savukārt papildu tehniskajam nodrošinājumam lūgts atbalsts gan no Eiropas Civilās aizsardzības mehānisma, gan privātā sektora ārstniecības iestādēm.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis sēdē norādījis, ka "slimnīcas gultas pašas par sevi neārstē, ir vajadzīgs gan medicīniskais aprīkojums, gan personāls. Tādēļ visai nozarei jānāk kopā un jāpalīdz slimnīcām krīzi pārvarēt".

Padomes sēdē esot norādīts, ka visi pieejamie brīvprātīgie resursi faktiski jau ir izsmelti. Vienlaikus tiekot apzināta palīdzība, kuru varētu sniegt privātais sektors, bet Latvijas Ārstu biedrība uzrunās Latvijas Ārstu un zobārstu apvienību, kas apvieno ārzemēs dzīvojošos latviešu mediķus, par viņu iespējām sniegt atbalstu slimnīcu darbā krīzes laikā.

Trešdien LĀB aicinājumiem pievienojās Latvijas Māsu asociācija (LMA), Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) un Latvijas Jauno ārstu asociācija (LJĀA). LJĀA valdes priekšsēdētājs Artūrs Šilovs skaidro, ka galvenais faktors, kas mudinājis pievienoties LĀB, bijis konkrēti otrdien publiski izskanējusī plānotā mediķu mobilizācija ar paredzētu kriminālatbildību neiesaistīšanās gadījumā.

"Mums nav skaidrs, ko šis viss nozīmē. Šis nav stils, kurā komunicēt krīzes apstākļos - mēs par šo [mobilizāciju] dzirdam pirmo reizi un mēs par to dzirdam no medijiem, nevis Veselības ministrijas vai Valsts operatīvās medicīniskās komisijas," pauda mediķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!