Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) otrdien nolēma atlikt mediķu novembrī paredzēto streiku un par tālākajām iespējamajām protesta akcijām lemt pēc jaunās valdības apstiprināšanas un nākamā gada budžeta pieņemšanas.
Arodbiedrības vadītāja Ruta Vīksna streika komitejas sēdē atkārtoti uzsvēra, ka mediķu streika prasības ir izpildītas tikai daļēji, bet "tās, kas ir izpildītas, ir neskaidras". Mediķi otrdienas sēdē vienojās, ka iespējamā nākamā streika prasības apkopos līdz novembra vidum un aktīvi sekos līdzi iepriekšējo prasību izpildei.

"Pie pašreizējās varas nav nekādas jēgas streikot, un mums jāgaida, kā rīkosies jaunā valdība un jaunā Saeima. Mums jāredz, vai valdība arī darbos veselības aprūpi atzīs par prioritāru nozari valstī un nākamā gada budžetā veselības aprūpei piešķirs papildu 25,7 miljonus latu, no kuriem daļu varēs izmantot mediķu algu pieauguma nodrošināšanai," sacīja Vīksna.

Mediķu arodbiedrība valdes sēdē atzina, ka par izpildītu var atzīt tikai mediķu prasību par algu paaugstināšanu, normatīvo aktu sakārtošanu veselības aprūpes jomā un noteikumu izstrādi par veselības aprūpes darbiniekiem, kuri drīkst strādāt normālo saīsināto darba laiku. Savukārt par neatzītām mediķi uzskata prasību Finansu ministrijai kompensēt 1,7 miljonus latu, ko tā ir parādā veselības budžetam un vilcināšanos izstrādāt veselības aprūpes pakalpojumu cenas plānošanas normatīvus.

Par paveikto mediķu prasību izpildē otrdien arodbiedrību informēja Labklājības ministrijas un Slimnīcu biedrības pārstāvji.

Jau vēstīts, ka, pieprasot augstākas algas un lielāku finansējumu veselības aprūpei, Latvijas veselības un sociālie darbinieki streikoja jau jūnijā, jūlijā un septembrī. Iepriekš mediķi arī nolēma rīkot papildu protesta akcijas novembrī un decembrī, kas notiktu, ja viņu prasības netiktu pildītas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!