Foto: RIA Novosti/Scanpix

Lai gan Višķu pagasts atrodas Āfrikas cūku mēra (ĀCM) inficētajā zonā, ne mednieku asociācija, ne arī pašvaldība neplāno atcelt nedēļas nogalē pagasta stadionā plānotos mednieku svētkus "Minhauzens 2014", norādot, ka šajā sakarā tiek darīts viss, lai izslēgtu slimības tālākās izplatības riskus.

Kā sacīja Latvijas Mednieku asociācijas izpilddirektors Haralds Barviks, svētkos ieradīsies apmēram 2500 dalībnieku, tomēr mednieki ir pietiekami labi instruēti par noteikumiem, kas jāievēro ĀCM karantīnas zonā.

"Mednieki ir vieni no apzinīgākajiem sabiedrības locekļiem, kas ļoti labi zina, kā mēris izplatās, tādēļ darīs visu, lai izslēgtu jebkādu risku. Neviens gaļas atkritumus mežā nemetīs un arī cūkgaļu uz mājām prom nevedīs, to nokontrolēsim. Drīzāk draudus rada citi masveida pasākumi, kā nupat notikušie dzelzceļnieku svētki Daugavpils novadā vai gaidāmais svētceļnieku pieplūdums Aglonā," norādīja Barviks.

Viņš arī sacīja, ka pagājušajā gadā mednieku svētki notikuši Dundagā, savukārt nākamgad tie plānoti Zemgales pusē, tādējādi pasākumā iesaistot visu Latvijas novadu medniekus.

Savukārt Višķu pagasta vadītājs Jānis Proms norādīja, ka pagasts devis atļauju svētkiem pēc sazināšanās ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), kas pietiekami labi instruējis par drošības pasākumiem, kā arī atsūtīs inspektoru pasākuma uzraudzīšanai.

"Piedāvājām medniekiem teritoriju svētku rīkošanai, kā arī garantējam pašvaldības policijas apsardzi un teritorijas sakopšanu. Vienubrīd gan bija doma, ka svētki jāatceļ, tomēr pēc konsultācijām ar PVD nolēmām, ka varam izslēgt visus galvenos, iepriekš paredzamos mēra izplatības riskus. Arī visi izbraukuma tirgotāji ir brīdināti par stingrākiem noteikumiem, klāt būs PVD inspektors, tā ka ceram uz svētku dalībnieku apzinīgumu un kārtības sajūtu," sacīa Proms.

Kā ziņots, PVD aicinājis visus medniekus ļoti nopietni izvērtēt došanos un līdzi paņemto ekipējumu uz gadskārtējiem mednieku svētkiem "Minhauzens 2014" Višķos, kas notiks šīs nedēļas nogalē.

Lai samazinātu riskus bīstamo infekcijas slimību izplatīt arī ārpus karantīnas zonas, PVD aicina medniekus ievērot vairākus biodrošības noteikumus.

Uz svētkiem nedrīkst doties ar automašīnu, kas pirms tam ir izmantota nomedītas vai atrastas mežacūkas pārvadāšanai. Tāpat nav vēlams uz svētku norises vietu doties ar auto, kurš iepriekš izmantots medībās. Ja tomēr nav citu iespēju kā izmantot medību transportu, pirms došanās uz svētkiem tas jāmazgā un jādezinficē.

Mednieki, kuri uz svētkiem dosies no karantīnas zonas, nedrīkst līdzi ņemt cūkgaļu un cūkgaļas produktus. Produkti drīkst būt pirkti tikai veikalā un uzglabāti oriģinālajā iepakojumā. Tāpat līdzi paņemtā pārtika jāizlieto svētku norises laikā. Nometnes teritorijā nedrīkst atstāt pārtikas produktu atkritumus. Nepieciešamības gadījumā jāizmanto atkritumu urnas.

Tāpat, dodoties uz svētku norises vietu, nedrīkst atstāt pārtikas produktu atliekas ceļmalās, jāizmanto tam tikai apdzīvotās vietās paredzētie konteineri.

Svētku norises laikā strādās gan PVD ekipāža, gan Valsts policijas ekipāžas, tāpēc dienests aicina medniekus būt saprotošiem un ievērot visas noteiktās prasības, tostarp pēc pieprasījuma uzrādīt policijas ekipāžai savu līdzpaņemto bagāžu.

Kā ziņots, tā kā situācija ar ĀCM izplatību kļūst arvien kritiskāka, saskaņā ar iepriekš valdībā apstiprināto pasākumu plānu šonedēļ tiks sākta mājas cūku masveida likvidēšana ĀCM ārkārtas zonā.

Cūku audzētājiem, kuri ārkārtas zonā būs spiesti likvidēt saimniecībā turētos dzīvniekus, varētu tikt izmaksāts arī īpašs atbalsts jeb kompensācija par pārorientēšanos uz citu dzīvnieku turēšanu.

Pagājušajā gadā Latvijā turēti vairāk nekā 350 000 cūku, savukārt Latgalē un Vidzemē, kur noteikta ĀCM ārkārtas zona, tiek turēti apmēram 40 000 cūku.

Latvijā ĀCM līdz šim konstatēts 30 mežacūkām un 28 mājas cūkām 14 piemājas saimniecībās, savukārt iznīcinātas 198 mājas cūkas.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta Aglonas, Krāslavas, Dagdas, Zilupes un Ciblas novadā, Daugavpils novada Ambeļu, Biķernieku, Demenes, Dubnas, Laucesas, Maļinovas, Naujenes, Salienas, Skrudalienas, Tabores, Vecsalienas un Višķu pagastā, Rēzeknes novada Kaunatas, Mākoņkalna un Pušas pagastā un Ludzas novada Brigu, Isnaudas, Istras, Nirzas, Ņukšu, Pildas un Rundēnu pagastā.

Pēc ĀCM gadījuma konstatēšanas Valkas novadā ārkārtas situācijas zona 22.jūlijā izsludināta arī Rēzeknes, Ludzas, Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Strenču, Priekuļu, Raunas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas, Kārsavas, Preiļu un Riebiņu novadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!