Foto: DELFI Aculiecinieks
Medījamo dzīvnieku sugu sarakstā paredzēts iekļaut Latvijas faunai neraksturīgas vai invazīvas sugas, paredz grozījumi "Medību noteikumos", ko pirmdien skatīs valdības komiteja.

Latvijas faunai neraksturīgās vai invazīvās sugas ir Amerikas ūdeles (Mustela vison), jenotsuņi (Nyctereutes procyonoides), dambrieži (Dama dama), mufloni (Ovis orientalis), Sika brieži (Cervus nippon), jenoti (Procyon lotor), nutrijas (Myocastor coypus Molina), ko varēs medīt visu gadu, bet zeltainos šakāļus (Canis aureus)  - no 15.jūlija līdz 31.martam, paredz noteikumu projekts.

Zemkopības ministrija norāda, ka Latvijas mednieku asociācija uztur prasību par mērkaziņu atjaunošanu medījamo sugu sarakstā, bet Latvijas Ornitoloģijas biedrība tam iebilst. Vienošanās netika panākta, sacīts ziņojumā valdības komitejai.

Ievērojot bebru (Castor fiber) fizioloģiju, pieņemts lēmums par šīs sugas medību termiņa pārcelšanu, atļaujot to medības sākt agrāk, attiecīgi arī beidzot agrāk un līdz ar to agrāk uzsākot dzīvnieku saudzēšanas periodu.

Saskaņošanas rezultātā svītrota prasība, kas paredzēja klaiņojošu istabas dzīvnieku - kaķu un suņu ķeršanu ar dzīvķeramajām lamatām.

Medījamo dzīvnieku sugu sarakstā sākotnēji bija paredzēts iekļaut jūraskraukli (Phalacrocorax carbo), taču tas svītrots iebildumu dēļ. Lai iekļautu jūraskrauļus medījamo sugu sarakstā, Valsts meža dienestam būtu nepieciešams veikt to populācijas stāvokļa novērtēšanu un limitu noteikšanu, bet tas radītu nesamērīgu administratīvo slogu un izmaksas salīdzinājumā ar potenciālajiem ieguvumiem.

Pēc Latvijas Ornitoloģijas biedrības priekšlikuma būtu nepieciešams izvērtēt nepieciešamību izveidot sugas aizsardzības plānu mežirbēm (Bonasia bonasia).

Noteikumi paredz medījamo dzīvnieku sugas un medību termiņus, medību norises dokumentēšanas un informācijas aprites kārtību, nomedītā dzīvnieka pārvietošanas kārtību, medību šaujamieroča, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča un medību munīcijas izmantošanas kārtību, kārtību, kādā medību trofejas izvedamas no Latvijas un vēl citas norises saistītas ar medībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!