Pēc valsts a/s "Latvijas valsts meži" (LVM) priekšlikuma, sākot no nākamās sezonas, Latvijas medniekiem ir atcelta maksa par medību atļaujām.
Turpmāk medniekiem būs jāmaksā tikai nomas maksa par medību platību, bet medīt varēs visus tos dzīvniekus, kas attiecīgajā platībā medījami Valsts meža dienesta noteiktajā apjomā.

Tāpat LVM, pārņemot visus medību platību līgumus no Valsts meža dienesta, kā arī izanalizējot tos, secināja, ka šie līgumi ir faktiski trīspusēji, tie ir sarežģīti un grūti administrējami. Turklāt medniekiem nav pietiekami skaidri formulētas to tiesības un pienākumi.

Tāpēc LVM jau tuvākajā nākotnē plāno uzsākt minēto līgumu pārslēgšanu, veidojot ar nomniekiem skaidri un precīzi formulētas divpusējas līgumattiecības.

LVM plāno vienkāršot medību platības nomas līgumu saturu, atceļot dažādas sarežģītas prasības par obligātajiem biotehniskajiem pasākumiem.

Tādejādi tiks panākts, ka turpmāk mednieki paši varēs lemt, kādus medījamos dzīvniekus viņi vēlas audzēt savās platībās, kā arī kas vēl jāpaveic, lai sasniegtu sev vēlamo rezultātu, uzskata LVM speciālisti.

Tāpat LVM ir nolēmuši atteikties no apmēram trešdaļā medību līgumu iestrādātās normas par 5% medību atļauju ieturēšanu par labu iznomātājiem. Tas nozīmē, ka turpmāk viss limitā paredzētais medību atļauju skaits būs platības nomātāju ziņā.

Latvijā pašreiz ir reģistrēti vairāk nekā 43 tūkstoši mednieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!