Foto: stock.xchng

Saistībā ar Āfrikas cūku mēri medniekiem par nomedītu mežacūku 12 stundu laikā jāpaziņo Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD), kā arī Valsts meža dienestam, informēja PVD Veterinārās uzraudzības departamenta vecākais eksperts Mārtiņš Seržants.

PVD inspektori visām nomedītajām meža cūkām ņems paraugus un veiks laboratoriskos izmeklējumus, lai sekotu slimības izplatībai un operatīvi veiktu apkarošanas pasākumus.

"Mednieks var nodot PVD visu liemeni, saņemot kompensāciju - par šī gada sivēnu pienākas 50 eiro, par pārējām mežacūkām - 200 eiro. Otra iespēja ir liemeni saglabāt piemērotā vietā, kas iepriekš saskaņota ar PVD, un gaidīt, kamēr tiks veiktas paraugu analīzes," sacīja Seržants.

Kā ziņots, Pārtikas un veterinārais dienests ir saņēmis vienas nomedītās meža cūkas laboratorisko pārbaužu rezultātus, kas apstiprina Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusu. Meža cūka nomedīta Dagdas novadā, Ķepovas pagastā, Baltkrievijas robežas tuvumā.

Kopumā ĀCM ir konstatēts 17 mežacūkām un četrām mājas cūkām.
Šis ir pirmais gadījums, kad ĀCM konstatēts nomedītajai un laboratoriski pārbaudītajai mežacūkai, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja PVD pārstāve Anna Joffe.

Līdz ĀCM uzliesmojumam visā Latvijas bija pārbaudītas 1107 nomedītās mežacūkas, pēc 26.jūnija pārbaudītas 117 nomedītās meža cūkas.

Kā sacīja Joffe, patlaban turpinās mājas cūku novietņu pārbaudes. PVD inspektori ĀCM aizsardzības un uzraudzības zonā ir pārbaudījuši 2912 saimniecības, no kurām 426 tiek turētas cūkas. Laboratoriskai izmeklēšanai ir noņemti 1063 asins paraugi. Ir pārbaudītas visas mājas Ķepovas, Dagdas, Robežnieku, Asūnes, Skaistas, Konstantinovas un Svariņu pagastā.

Pārbaudes šodien tiks pabeigtas Kalniešu, Indras un Bērziņu pagastā. Pārējā teritorijā pārbaudes turpinās.

Kā ziņots, ĀCM Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta Daugavpils novada Ambeļu pagastā, Biķernieku pagastā, Demenes pagastā, Dubnas pagastā, Laucesas pagastā, Maļinovas pagastā, Naujenes pagastā, Salienas pagastā, Skrudalienas pagastā, Tabores pagastā, Vecsalienas pagastā, Višķu pagastā, Aglonas novadā, Krāslavas novadā, Dagdas novadā, Zilupes novadā, Rēzeknes novada Kaunatas pagastā, Mākoņkalna pagastā, Pušas pagastā, Ludzas novada Brigu pagastā, Isnaudas pagastā, Istras pagastā, Nirzas pagastā, Ņukšu pagastā, Pildas pagastā, Rundēnu pagastā un Ciblas novadā.

Par darbības koordināciju ārkārtējās situācijas laikā atbildīgs PVD, kura amatpersonām ir tiesības iekļūt privātā īpašumā, lai veiktu visus nepieciešamos mēra apkarošanas pasākumus.
Āfrikas cūku mēris Latvijas teritorijā līdz šim nekad nebija reģistrēts. Slimība nav bīstama cilvēkiem, bet fermā jāizkauj un jāsadedzina visas cūkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!