Foto: PantherMedia/Scanpix

Otrdien Latvijas Pašvaldību savienības telpās tiksies NVO un valsts pārvaldes pārstāvji, lai diskutētu par sadarbības uzlabošanu un lēmumu pieņemšanā iesaistīto pušu līdzatbildību par pieņemto lēmumu sekām, informēja biedrības "Latvijas Lauku forums" (LLF) pārstāvis Āris Ādlers

Diskusijas rīkotāji norāda, ka ministriju ziņojumos ikmēneša Ministru kabineta un NVO memoranda padomes sēdēs tiekot minēta NVO līdzdalība ministriju darbā, un ministrijas izrādot vēlmi sadarboties, tomēr organizācijas joprojām norādot uz dažādiem līdzdalības aspektiem, kurus būtu iespējams uzlabot.

Piemēram, Daugavpilī vai Rēzeknē neesot tādu organizāciju kā "Delna" vai "Providus". Tāpat organizatori atsaucas uz "Providus" pētnieces Ivetas Kažokas publikāciju "Kas pagaidām traucē sabiedrības līdzdalības iespējām Latvijā būt vislabākajām pasaulē?", kur kā galvenie iemesli norādīti līdzdalība reaģējošā režīmā, līdzdalības iespēju nepiedāvāšana organizācijām ar nelielu administratīvo kapacitāti, zemā iespēja līdzdarboties līdz dokumentu nonākšanai valsts sekretāru sanāksmē.

LLF arī norāda uz līdzdalības šķēršļiem reģionālajām organizācijām, piemēram, attālumu no lēmumu pieņemšanas vietas un nepietiekamu reģionālo NVO zināšanu līmeni par nacionālo jautājumu izskatīšanu, tādēļ fokuss likts tieši uz reģionālo NVO līdzdalības uzlabošanu.

LLF apzinās, ka reģionālo NVO iesaiste valsts pārvaldē ir īpašs izaicinājums, taču uzskata, ka tai ir būtiska loma, lai mazinātu atšķirības starp Rīgu un pārējiem Latvijas reģioniem. Tāpat LLF uzskata, ka ar NVO līdzdalības palīdzību ir iespējams veicināt reģionu, it īpaši Latgales, izaugsmi.

Diskusiju organizē biedrība "Latvijas Lauku forums" sadarbībā ar Latvijas Pilsonisko aliansi, biedrību "Latvijas Radošo savienību padome", onkoloģisko pacientu atbalsta biedrību "Dzīvības koks", biedrību "Pro Futuro" un biedrību "Latvijas zaļā kustība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!