Foto: Shutterstock

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja meklēs risinājumus, lai novērstu sāls radītos bojājumus apstādījumiem, informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Otrdien komitejas sēdē pašvaldības deputāti iepazinās ar informatīvo ziņojumu par priekšlikumiem pretslīdes materiālu pielietošanai ielu kaisīšanā Rīgā.

Pēc Mājokļu un vides departamenta pasūtījuma SIA "Enviroprojekts" veicis pētījumu, balstoties uz līdzšinējās prakses skaitlisko rādītāju statistisko apkopojumu.

Kā teikts pētījumā, visa platība, uz kuras ziemā tiek kaisīta sāls, ieskaitot ielas, tiltus un tuneļus, ir 304 kvadrātkilometri.

Pēdējās septiņās sezonās uz Rīgas ielām un tiltiem kopumā ir izkaisīti 84 000 tonnu sāls. Maksimālais vidējais sāls daudzums ielu platības kvadrātmetrā vienā sezonā pārsniedz trīs kilogramus, kas esot vidēji 17,7 grami vienā kvadrātmetrā dienā. Tas radot 1,5-2,2 reizes augstākus rādītājus par jūras un līča peldvietu ūdens sāļumu.

Kā tika norādīts komitejas sēdē, temperatūrā līdz mīnus 3,5 grādiem sāls esot visefektīvākais kausēšanas reaģents. Šādā temperatūrā tiek izlietotas divas trešdaļas visa sāls. Viena trešdaļa sāls tiek izlietota zemākās temperatūrās, bet no mīnus 10 grādu temperatūras maisījumam pievieno kalcija hlorīdu, kuram aukstumā ir lielāka kausētspēja.

Pētījumā iegūtais augsnes sāļums Rīgas ielu malās veģetācijas periodā ir 46%-74% robežās no sasāļotas augsnes sliekšņa. Šādā mērenā sāļumā sāli nemīlošiem augiem un kokiem tas nav optimāls, tomēr tie var normāli attīstīties.

Tomēr atsevišķās vietās Rīgas centrā un gar maģistrālajām ielām ar īpaši intensīvu pretslīdes materiālu apstrādi ir konstatējami apstādījumu bojājumi.

Mājokļu un vides komitejas deputāti secināja, ka būtu jāveic konkrēti pasākumi, lai šajās vietās sāls lietošanu samazinātu vai, iespējams, aizstātu ar kādu citu reaģentu.

"Aktualizējam šo jautājumu, lai jau laicīgi nākamā gada budžetā paredzētu iespēju lietot sālim alternatīvus pretslīdes materiālus. Šosezon meklēsim risinājumus, kas neprasa papildus ieguldījumus," norāda komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis (APP).

Kā informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa, pēc Rīgas domes pasūtījuma 2017. gadā socioloģisko pētījumu firma "SKDS" veica sabiedriskās domas pētījumu par to, vai iedzīvotāji ir vai nav apmierināti ar sāls kā pretslīdes materiāla lietošanu. 61% aptaujāto atbalstīja sāls pielietošanu, 14% gribētu citu pretslīdes reaģentu, 13% respondentu nebija konkrēta viedokļa, bet 12% gribētu Rīgas ielas bez jebkādas pretslīdes apstrādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!