Foto: Publicitātes attēls
Melanomas pacientu biedrība "Soli priekšā melanomai" ar 20. janvāri plāno jaunu ziedojumu vākšanas kampaņu melanomas pacientiem, kuras lielais mērķis ir izglābt cilvēkus, portālu "Delfi" informēja pacientu biedrības dibinātāja Olga Valciņa.

"Mūsu vidū ir pacienti, kuriem zāles nepieciešamas, lai izdzīvotu. Bez zālēm vairākiem cilvēkiem cerību nav," norāda Valciņa. Viņa uzsver, ka valsts par šiem cilvēkiem nevēlas uzņemties rūpes, tādēļ biedrība sadarbībā ar "Ziedot.lv" un "JCDecaux Latvija" janvāra beigās uzsāks ziedojumu kampaņu, kas būs redzama vidē visa gada garumā un aicinās ziedot naudu metastātiskās melanomas pacientu ārstēšanai.

Valciņa atklāja, ka kampaņai ir divi mērķi: "Mēs vēlamies ne tikai palīdzēt dzīvot melanomas pacientiem, bet pievērst sabiedrības un atbildīgo institūciju uzmanību melanomas ārstēšanas problēmai."

Latvija ir sliktākajā situācijā Eiropā, un pat Igaunija, Lietuva, Rumānija ir priekšā, uzsvēra Valciņa. "Šajās valstīs melanomas pacientiem ir cerības, bet mums nav," teica Valciņa, norādot, ka mums ir jāpievērš sabiedrības uzmanība kritiski zemajam finansējumam kompensējamām zālēm un nepieņemami garajām rindām uz izmeklējumiem, jo "ir pacienti, kuriem gaidīšana līdzinās nāves spriedumam".

Valciņa informēja, ka jau nākamnedēļ sadarbībā ar "JCDecaux Latvija" sāksies vides reklāmas kampaņa, kas aicinās ikvienu garāmgājēju ziedot naudu metastātiskās melanomas pacientu ārstēšanai. "Pietiks, ja 130 000 cilvēku katrs noziedos vienu eiro – mēs kopā varam uzdāvināt melanomas pacientiem laiku dzīvot," uzsvēra pacientu biedrības vadītāja.

Ziedot iespējams portālā ziedot.lv. Visa saziedotā nauda nonāks pie pacientiem, lai apmaksātu zāles. Papildus ziedojumu vākšanas kampaņai melanomas pacientu biedrība "Soli priekšā melanomai" aktīvi strādā ar valsts institūcijām, lai mainītu melanomas pacientu situāciju valstī.

Vides reklāmas "seja" ir metastātiskās melanomas paciente Sondra Zaļupe, sitaminstrumentālista un komponista Riharda Zaļupes sieva un Emīlijas mamma, kultūras projektu producente, mūzikas menedžere, kas jau divus gadus cīnās ar melanomu – ādas vēzi, stāstīja Valciņa. "Nesen viņai tika veikta nopietna operācija, taču cīņa par dzīvību turpinās. Otrajā operācijā viņai tika izoperēta virsniere, un tagad Sondra uzsākusi imūnterapiju," skaidroja Valciņa.

Melanoma nav biežākais audzēju veids, tomēr mirstība ar melanomu ir augstākā no visiem ādas vēžiem. Saslimstība ar melanomu pasaulē variē atkarībā no reģiona: Vidusjūras zemēs, kur cilvēku āda ir dabīgi tumšāka, ir trīs līdz pieci gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, bet Ziemeļvalstīs, kur ir lielākais gaišādaino cilvēku īpatsvars, tie ir vidēji 10-35 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Absolūtais līderis pasaulē ir Austrālija un Jaunzēlande, kur ir aptuveni 50 gadījumi uz 100 000, ko saista ar gaišu ādu un lielu saulaino dienu skaitu. Latvijā 2017. gadā bija reģistrēti 11,8 melanomas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, kas ir vidējs Eiropas rādītājs.

Latvijā gada laikā vidēji tiek atklāti 200 jauni melanomas gadījumi, un aptuveni 80 cilvēku mirst no šīs slimības. Mūsu valstī mirstība ir augstāka nekā citās Eiropas valstīs. "Biedējošākais ir tas, ka visā pasaulē melanomas gadījumu skaits pieaug ar katru gadu, ko saista ar intensīvu solāriju lietošanu un iedeguma kultu, tomēr līdz galam visi faktori vēl nav izprasti," atklāja Valciņa.

Latvijā melanomas pacientiem valsts nodrošina primāro ārstēšanu: konsultācijas, ķirurģisku operāciju un izmeklējumus. Metastātiskas melanomas gadījumā ir pieejami izmeklējumi un arī pirmās līnijas terapija, tomēr ar to ir par maz, norādīja Valciņa. "Mums nav vienotu ārstēšanas standartu, un visām vadlīnijām ir vien rekomendējošs raksturs," stāstīja Valciņa.

Biedrības aprēķini rāda, ka tam, lai sakārtotu gan pirmās, gan 2. līnijas terapiju melanomas pacientiem, vajadzētu 6-8 miljonus eiro gadā. "Savukārt, ja mēs vēlamies būt tur, kur ir Centrāleiropa un Ziemeļvalstis, tad tie ir vēl aptuveni 4-6 miljoni eiro," skaudro situāciju raksturoja Valciņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!