Foto: LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Dace Melbārde (NA) ievēlēta par EP īpašās komitejas priekšsēdētāja vietnieci attiecībā uz ārvalstu iejaukšanos visos demokrātiskajos procesos Eiropas Savienībā (ES), tostarp par dezinformāciju, informēja politiķes birojā.

Runājot par sava darba prioritātēm komitejā, Melbārde akcentēja, ka cīņā pret dezinformāciju un citiem hibrīdajiem draudiem ļoti būtiska ir visas sabiedrības iesaiste, tāpēc ES un dalībvalstu līmenī nepieciešama visaptveroša pieeja, kas aptver dažādas nozares. Pēc EP deputātes paustā, viņas mērķi, strādājot īpašajā komitejā, ir panākt, lai "maigās varas" instrumenti, kā masu mediji, izglītība, vēsture, kultūra un darbs ar jaunatni ir prioritāri sabiedrības noturības stiprināšanā, un, lai interneta platformām ir skaidri definēti pienākumi un atbildība cīņā ar dezinformāciju.

Iecerēts, ka šī EP īpašā komiteja pievērsīsies tādiem ES izaicinājumiem, kā ciešākas koordinācijas spēcināšana ES līmenī, sociālo mediju un citu interneta platformu atbildības un pienākumu pret lietotājiem noteikšana, slēgto saziņas grupu radīto risku novēršana, naida runas ierobežošana sociālajos medijos un dezinformācijas monitoringa stiprināšana.

Tāpat komiteja caurskatīs un veiks ekspertīzi līdzšinējam ES regulējumam un īstenotajiem pretpasākumiem, lai mazinātu darbības, kas vērstas uz demokrātisku procesu sistemātisku graušanu no trešajām valstīm. Tostarp, stiprinot pilsoniskās sabiedrības organizācijas, vērtējot politisko partiju regulējumu, trešo valstu investīcijas kritiskajā infrastruktūrā un citu hibrīdo apdraudējumu mazināšanas iespējas, norādīja Melbārdes birojā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!