Foto: LETA

Šonedēļ Eiropas Parlamenta Kultūras un izglītības komitejas koordinatoru sanāksmē politisko grupu pārstāvji vienbalsīgi atbalstīja deputātes Daces Melbārdes (NA) projektu, kurā attiecīgajam Parlamenta politikas departamentam uzdots veikt pētījumu par radošo personu statusu Eiropā, portālu "Delfi" informēja deputāte.

Mākslinieku un kultūras darbinieku pienesums sabiedrības un ekonomikas attīstībai ir neatsverams, tāpēc ir apsveicami, ka Eiropas Parlamenta paspārnē taps pētījums par radošo personu statusu Eiropā, gandarījumu pauž Melbārde.

"Kultūras un radošās nozares Eiropas Savienībā tiek arvien vairāk atzītas par to nozīmīgo ieguldījumu sociālajā dzīvē, ekonomiskajā attīstībā, kā arī diplomātiskajās attiecībās. Un lai arī nav oponentu tam, ka šīm nozarēm vajag likt ilgtspējības pamatus, mākslinieku un kultūras darbinieku ekonomiskā situācija un sociālā drošība bieži vien ir graujoša. Arī mākslinieku radošā brīvība nereti tiek ierobežota," izaicinājumus ieskicē Melbārde.

Deputāte vērš uzmanību arī uz jaunajiem izaicinājumiem, ar kuriem arvien vairāk saskaras mākslinieki. "Papildus finansiālajām grūtībām, digitālo tehnoloģiju ienākšanas rezultātā radošajās nozarēs rodas prasmju trūkums. Māksliniekiem izaicinājums ir arī dažādie nodokļu režīmi. Tikmēr mākslinieces Eiropā joprojām saskaras ar diskrimināciju un nereti zemāku atlīdzību nekā viņu vīriešu kolēģi, darot to pašu darbu," norāda Melbārde.

Deputāte atgādina, ka pēdējais pētījums par radošo personu statusu Eiropā tika veikts 2006. gadā.

"Kopš pēdējā pētījuma daudz kas ir mainījies — ir notikušas dažādas ekonomiskas, sociālas, politiskas un tehnoloģiskas pārmaiņas, un tāpēc ir pienācis pēdējais laiks izpētīt, kā tās ir izmainījušas mākslas un kultūras vidi," uzskata Melbārde.

Viņa uzsver gaidāmā pētījuma pienesumu Latvijas kultūras un radošo industriju nozarēm. "Lai arī ienākumu ziņā pastāv liela plaisa starp tā saucamajām "vecajām" ES dalībvalstīm un jaunpienācējām, grūtības un izaicinājumi, ar ko saskaras mākslinieki un kultūras darbinieki ir vienojoši visur Eiropā. Parlamenta pētījums par radošo personu statusu būs konkrēts ieguvumus gan Latvijas attiecīgajām industrijām, gan arī politikas veidotājiem," uzskata Melbārde.

Melbārdes ierosināto pētījumu par radošo personu statusu Eiropā plānots uzsākt šā gada otrajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!