Foto: LETA
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pirmdien pieņemtais lēmums apturēt visu Latvijas Krājbankas (Krājbankas) finanšu pakalpojumu sniegšanu otrdien daudziem kļuva par nepatīkamu pārsteigumu un dažiem izvērtās par īstu bēdu ieleju. Daži bankas klienti nevarēja aizbraukt uz darbu. Daži valsts attālos rajonos nevarēja piekļūt savai naudai, jo viņu pusē vienīgais ir tieši Krājbankas bankomāts, daži - dienu pavadīja uztraukumā, jo par Krājbankas likstām uzzināja ārvalstīs, apzinoties, ka makā ir vien desmit eiro.

'Melnā otrdiena' izposta nozīmīgu darījumu

"Par to, kas noticis ar Krājbanku, uzzināju otrdien, kad par to stāstīja ziņās. Man un manai 95 gadus vecajai mammai pensija tiek pārskaitīta uz Krājbanku. Turpat glabājas arī nelieli uzkrājumi - pirms desmit gadiem ārzemēs nopelnīta naudiņa," sarunā ar portālu "Delfi" stāsta 71 gadu vecā Mazsalacas iedzīvotāja Elgas kundze.

Viņa atzīst, ka gluži bez neviena santīma makā nav palikusi, tomēr bankas darbības apturēšana izpostījusi viņas otrdienas un arī tālākas nākotnes plānus.

"Man bija jāsamaksā par pakalpojumiem Zemesgrāmatā, tomēr to nevarēju izdarīt, jo visa nauda ir uz kartes, makā - vien pāris lati. Tas ir ļoti satraucoši. Mammai rit deviņdesmit sestais gads un iedomājos - ja nu pēkšņi kas notiek un to naudu vajag uzreiz? Ko tad lai dara? Tādas lietas var novest izmisumā," teic Elgas kundze, kura reiz jau kļuvusi par "bankas ķīlnieci".

"Tādu situāciju jau esmu piedzīvojusi arī "Bankas Baltija" laikā. Pirms tās sabrukšanas es arī kādu laiku strādāju ārvalstīs un nopelnīto naudu noguldīju bankā. Ko līdzīgu pārdzīvojot atkārtoti, vistrakākais ir nedrošība. Mēs ar mammu esam sašutušas par tiem dažiem pārgudrajiem, kuri banku izsaimniekojuši," nosaka sieviete un piebilst, ka jau trešdien viņa plāno konsultēties par konta atvēršanu citā bankā.

Elgas kundze sašutumu pauž ne vien par pašlaik nepieejamo naudu, bet arī par to, ka bankā, kas Latvijā pastāv tik ilgi, pēkšņi var atklāties tādi pārkāpumi. "Man ir sāpīgi, ka šī banka, kas dibināta 1924. gadā un kurā mani vecvecāki un citi tuvinieki glabājuši naudu, ir izsaimniekota! Un briesmīgi ir apzināties, ka kaut kas tāds varēja notikt.

Ārpus Latvijas - ar kontu Krājbankā un 10 eiro kabatā

Krīze Krājbankā radījusi problēmas arī tiem, kuri otrdien neatradās Latvijā. Kāda sieviete, kura vēlējās palikt anonīma, sarunā ar portālu "Delfi" atklāja, ka viņa ir nopietni noraizējusies par savu kolēģi, kurš pašlaik atrodas komandējumā ārvalstīs. Viņš nebija paspējis izņemt komandējuma naudu un svešā zemē atrodas ar 10 eiro kabatā.

Dažu uzņēmumu pārstāvji ļoti veikli reaģējuši uz pirmdien vakarā izplatīto paziņojumu par Krājbankas darbības apturēšanu. SIA "Be Že Productions" valdes priekšsēdētājs Sergejs Bižāns pastāstīja, ka viņa vadītā uzņēmuma sadarbības partneri otrdien no rīta līdz ar preci piegādāja arī citas bankas konta numurus, uz kuriem pārskaitīt naudu par precēm un pakalpojumiem.

Tāpat situācija ap Krājbanku otrdienu izpostījusi arī Valsts policijas darbiniecei Ludmilai, kurai ir studiju kredītsaistības šajā bankā. "Maksājumi ir apturēti, vismaz tā viņi saka, bet bankā man neko neapstiprina rakstiski, vien saka, lai zvanu vai vēršos filiālē. Labi, ka saglabāju visu ar studiju kredītu saistīto iesniegumu kopijas," stāsta Ludmila.

Kādai jūrmalnieku ģimenei laimīgas sagadīšanās dēļ paveicies - viņiem nebija jāpiedzīvo "Melnās otrdienas" uztraukumi un jāgaida trešdiena, kad privātpersonas skaidrā naudā varēs no bankas izņemt līdz piecdesmit latiem. "Jau piektdien vakarā, kad parādījās pirmās ziņas par iespējamo krīzi Latvijas Krājbankā, tēvs devās pēc naudas uz bankomātu, bet mamma lielāko daļu naudas pirms neilga laika bija pārskaitījusi uz citu kontu, vēl neko pat nenojaušot," portālam "Delfi" pastāstīja abu dēls un piebilda, ka, visticamāk, vecāki izvēlēsies atvērt jaunu kontu algas pārskaitījumiem citā bankā.

Kur maksās? Kā maksās? Kas būs tālāk?

78 gadus vecā Marijas kundze no Rīgas portālam "Delfi" pastāstīja, ka viņu tik daudz neuztrauc fakts, ka naudu otrdien nav bijis iespējams izņemt, bet gan tas, ka, iespējams, būs jāstāv rindās brīdī, kad naudu vajadzēs. "Pagaidām saprotu, ka pensiju saņemšu, vismaz atbildīgās personas tā apgalvo, bet gadījumā, ja man ir jāiet uz pašvaldību, tas var sagādāt neērtības - tur var gadīties stāvēt rindā. Esmu sašutusi arī par to, kur maksās, kā maksās, kas būs tālāk - vai būs jāslēdz līgums ar citu banku, kā tas viss notiks? Par laimi, uzkrājumu man nav un pensiju vienmēr izņemu pensijas dienā, tādēļ saprotu, ka decembrī pensiju saņemšu jau citā bankā."

Jautāta, vai viņas ticība bankām valstī nav sašķobījusies pēc pēdējo gadu notikumiem, Marijas kundze smaidot teic: "Ko tad darīsim, ja ticība sašķobīsies pavisam? Tā jau nevar dzīvot!"

Ko darīt tiem, kuriem maize otrdien bija jānopērk veikalā?

Naudas nepieejamība iespaidojusi arī tos, kuri sevi dēvē par optimistiem. 53 gadus vecā Mārīte no Dobeles rajona stāsta, ka viņas uzkrājumi, kas glabājas Krājbankā neesot lieli, taču viņa ir ļoti sarūgtināta par to, ka ir cilvēki, kuriem nauda bijusi vajadzīga tieši otrdien no rīta.

"Es strādāju tādā darbā, kur gluži badā nenomirtu, bet laukos cilvēki cīnās par izdzīvošanu. To, ka Krājbankas darbība apturēta, uzzināju jau pirmdien vakarā, taču tā kā esmu optimiste, domāju, ka nebūs jau tik traki. Kad sākās otrdiena, kādā brīdī pat iedomājos, varbūt viss būt kārtībā un viss būs atrisinājies. Taču vēlāk sapratu - kā vienmēr mūsu valstī nekas nav kārtībā. Manas bēdas nav pārāk lielas, bet tomēr tā apziņa - tas ir vienīgais veids, kā naudiņu dabūt. Pati strādāju ēdināšanas sfērā, tādēļ varu paēst darbā, bet tie, kuriem maize bija jāpērk veikalā - ko darīja viņi?"

Laimīgas apstākļu sakritības dēļ Mārīte samaksājusi komunālo pakalpojumu rēķinus agrāk nekā parasti. "Šoreiz rēķinus samaksāju agrāk, bet ja to būtu atlikusi, paliktu parādā, bet cik ir tādu, kuri nav paspējuši?" retoriski vaicā Mārīte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!