Foto: DELFI
1988. gada jūlija nogalē Latvijā pamatīgs karstums. Tovasar tveice Rīgas jūras līcī radīja negaidītu vētru, kas izrādījās liktenīga vairākiem latviešu burātājiem. 1988. gada 28. jūlijā notika Latvijas tālburāšanas meistarsacīkšu trešais posms, kurā jahtas devās no Pērnavas uz Rīgu. Vairākas jahtas jau pavisam netālu no Daugavas grīvas iekļuva orkānā, tās smagi cieta milzīgajos viļņos un vēja brāzmās, četri burātāji gāja bojā.

1988. gada regatē kopumā piedalījās 28 jahtas, 28. jūlija rītā meteorologi par vētru vēl nevēstīja, tomēr pulksten 17 radio ziņas prognozēja, ka Rīgas jūras līcī gaidāma vētra, kur vējš brāzmās sasniegs ātrumu 14 metri sekundē. Šajā brīdī visas jahtas jau bija jūrā, un tikai dažas no tām saņēma vētras brīdinājumu.

"Tajās dienās Latvijā bija drausmīgs karstums. Mēs todien žurnāla "Liesma" redakcijā manā kabinetā Preses nama 14. stāvā pabeidzām rakstīt aicinājumu atjaunot Latvijas Olimpisko komiteju. Un pēkšņi nāca baigais vēja blieziens, šķita, ka Preses namam izgāzīs lielos logus. Tobrīd Rīgas jūras līcī sākās karstuma viļņa izraisīta virpuļvētra. Nelaime bija tā, ka šo straujo laika maiņu un vētru neviens nebija paredzējis. Tolaik arī meteoroloģiskās prognozes nebija tik precīzas," portālam "Delfi" stāsta žurnālists un bijušais LPSR Burāšanas federācijas prezidija loceklis Dainis Caune.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!